Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Автовиробників хочуть звільнити від зобов'язань щодо підвищення рівня локалізації виробництва

19 вересня 2017, 14:03
150
0
Реклама

Мінекономрозвитку розробило проект постанови уряду про внесення змін до Порядку визначення товарів, що ввозяться на митну територію України для використання в промисловому виробництві моторних транспортних засобів. Цей Порядок затверджено постановою КМУ від 26.10.2005 № 1031.

Ключовою метою проекту названо оптимізацію нормативно-правових умов роботи вітчизняних виробників легкових автомобілів у ситуації різкого скорочення попиту на їх продукцію. Але ця «оптимізація» зводиться просто до полегшення роботи.

У жовтні - листопаді 2013 року Мінпромполітики затвердило програми підприємств, у яких вони взяли на себе зобов'язання модернізувати виробничі потужності та виготовити певну кількість легкових автомобілів. В обмін підприємствам надавалися пільги з увезення на митну територію України товарів для своїх виробничих потреб. Ці програми і відповідні преференції регулюються вищеназваним Порядком, який встановлює процедуру визначення товарів, що ввозяться за нульовими ставками та використовуються в промисловому виробництві моторних транспортних засобів товарних позицій 8701 - 8705 згідно з УКТЗЕД.

У 2013 році було внесено зміни до Порядку, згідно з якими встановлено обмеження щодо кількості готових кузовів, що ввозяться, прив'язаної до вироблених автомобілів. Підприємства також зобов'язали на 8-й рік виконання їх програм досягти середнього ступеня локалізації виробництва у 50 %. Робилося це з метою розвитку виробництва і збільшення кількості робочих місць на відповідних підприємствах.

Тепер же в Мінекономрозвитку вирішили (напевно, не без наполегливих підказок самих виробників), що в нинішніх економічних умовах програми підприємств виконати неможливо. Тому і з'явилися пропозиції щодо внесення змін до Порядку, суть яких зводиться до такого:

- дозволити виробникам транспортних засобів ввезення комплектуючих для виготовлення основної продукції без обмеження щодо кількості та ступеня локалізації, тобто підвищення рівня локалізації автовиробництва в сучасних ринково-економічних умовах неможливе;

- скасувати зобов'язання щодо щорічного обсягу виробництва - через недостатній попит і його нестабільність;

- спростити процедури затвердження програм і державного контролю їх виконання.

Нагадаємо, що донедавна в країні було п'ять підприємств, які можна було вважати автовиробниками. Але стосовно Кременчуцького автоскладального заводу (КрАСЗ), що входив до корпорації «АІС», у листопаді 2015 року почалася ліквідаційна процедура. Кременчуцький автомобільний завод (КрАЗ), що входить до фінансово-промислової групи «Фінанси та кредит», виробляє вантажні автомобілі, і кузови не імпортує. Легкові автомобілі виробляють корпорація «Богдан», Запорізький автозавод (корпорація «УкрАВТО») і компанія «Єврокар».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини