Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В організації рейдерської схеми підозрюється столичний чиновник

13 вересня 2017, 10:41
171
0
Реклама

Прокуратура міста Києва повідомила про завершення слідства щодо заступника голови однієї зі столичних райдержадміністрацій, підозрюваного в розробці незаконної схеми з привласнення об'єктів комунальній власності.

Згідно з матеріалами, зібраними правоохоронцями, чиновник діяв у змові з іншими особами. Суть рейдерської схеми не відрізнялася оригінальністю: підробка правовстановлювальних документів і зміна власника нерухомості за участю нотаріусів. Надалі захоплене комунальне майно переоформлювалося на підконтрольні чиновникові підприємства й відчужувалося третім особам.

Прокурори встановили, що таким чином рейдерське угрупування за дворічний період діяльності встигло вкрасти в столиці шість об'єктів нерухомості (нежитлові приміщення та квартири). Сума заподіяної шкоди місту оцінюється в 36,5 млн грн. Поки що вдалося повернути чотири приміщення, за повернення інших судова боротьба триває.

У цьому епізоді рейдерства слід звернути увагу на те, що відразу після першого незаконного переоформлення майна власника було змінено ще як мінімум двічі. Суть таких дій зрозуміла: рейдер замітав сліди й ускладнював відновлення своїх прав реальним власником - міською громадою. Тому цей приклад підтверджує ключову вимогу антирейдерської профілактики й боротьби - оперативність отримання інформації про будь-які зміни в державному реєстрі нерухомості. Враховуючи те, що цей реєстр ведеться в електронному режимі, найбільш сучасним способом контролю є моментальні електронні звіти про будь-які дії з реєстровим записом щодо конкретного об'єкта нерухомості.

Таку можливість забезпечує сервіс SMS-Маяк, запущений на технічній базі ЛІГА:ЗАКОН. Підключившись до цього сервісу, власник нерухомого майна зможе оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості щодо свого майна з SMS-повідомлення, електронного листа, а також через сповіщення в кабінеті користувача. У разі рейдерської загрози це дасть можливість швидко й ефективно відреагувати на незаконні дії й припинити спробу захоплення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини