Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити, якщо до вас прийшли з Держпраці

8 вересня 2017, 17:35
236
0
Реклама

Очікується хвиля перевірок дотримання роботодавцями законодавства про працю. Для цього вже підготовлене правове регулювання (аж до нових форм посвідчень інспекторів) та бізнесу, що використовує найману працю, необхідно належним чином підготуватися до можливого візиту інспекторів. Денис Овчаров, адвокат, партнер практики правової безпеки бізнесу АО Juscutum, дав низку рекомендацій щодо того, як підготуватися до перевірки та успішно її пройти.
Перший крок у підготовці до перевірки - повний кадровий аудит. Є два варіанти, які може застосувати роботодавець:
- аудит, проведений штатним кадровиком або за допомогою незалежного аудитора;
- аудит, проведений силами інспекторів з праці на запрошення роботодавця. За результатами такого аудиту інспектор з праці складе довідку про стан дотримання законодавства про працю і надасть рекомендації щодо його дотримання.
Другий крок - підготовка співробітників компанії до можливої перевірки. Необхідно роз'яснити їм їхні права та обов'язки, розповісти, якою буде процедура інспектування.
Якщо інспектор вже на порозі - він повинен пред'явити посвідчення затвердженого зразка, а також направлення на перевірку.
Важливо врахувати, що:
- інспектування проводиться за місцезнаходженням роботодавця;
- тривалість інспектування не може перевищувати 10 робочих днів, а для суб'єктів малого бізнесу - двох робочих днів;
- під час підготовки до проведення перевірки інспектор може запитати інформацію і документи в межах предмета інспектування. Якщо роботодавець надасть документи - може бути проведене невиїзне інспектування;
- не варто забувати про журнал перевірки, який повинен бути заповнений інспектором;
- інспектор з праці має право залучити до перевірки правоохоронні органи. Але, для цього у них є тільки дві підстави: наявність ознак кримінального правопорушення і створення загрози безпеці інспектора з праці.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини