Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розпочато публічне обговорення законодавчих змін, необхідних для переходу до нової моделі валютного регулювання

10 серпня 2017, 11:12
180
0
Реклама

Ще в грудні минулого року НБУ представив свою концепцію нової моделі валютного регулювання, а також дорожню карту щодо її запровадження. Вони стали основою для законопроекту «Про валюту», розміщеного 9 серпня на сайті регулятора.

Пропонована концепція передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено». Така модель валютного регулювання відповідає міжнародній практиці та Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Гривня залишиться єдиним законним засобом для розрахунків за товари та послуги, проте передбачається спеціальне використання іноземної валюти для здійснення інвестицій і пов'язаних з ними операцій, надання банківських послуг тощо.

На думку НБУ, у новій моделі валютного регулювання ринкові інструменти повинні переважати над адміністративними. Режим вільного руху капіталу передбачає відсутність валютних обмежень, тому не вимагає валютного контролю. Дотримання валютного законодавства в цілому покладається на валютний нагляд.

Процедури повинні мати не дозвільний характер, як це відбувається зараз, а повідомний - для цілей статистики (розрахунку платіжного балансу тощо). Наприклад, запропоновано скасувати індивідуальні ліцензії для фізичних осіб, для суб'єктів ЗЕД - скасувати граничні строки закриття контрактів і дати можливість декларувати очікувані строки без покарання в разі їх недотримання.

Обмеження на валютному ринку повинні запроваджуватися тільки з метою подолання або запобігання кризі та на короткий строк (не більше шести місяців).

На думку НБУ, остаточне скасування нині чинних адміністративних валютних обмежень можливе не раніше введення в дію законодавства про міжнародну співпрацю України у сфері оподаткування.

Закон «Про валюту» має стати єдиним законодавчим актом, що регулює питання організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду. Конкретні норми буде виведено на рівень підзаконних актів.

За оцінкою Національного банку, після прийняття Закону «Про валюту» Верховною Радою буде потрібно шість місяців перехідного періоду для узгодження нормативно-правових актів НБУ з нормами Закону. Після цього він набере чинності.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини