Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із завтрашнього дня можлива реалізація держдопомоги суб'єктам господарювання

1 серпня 2017, 17:51
182
0
Реклама

Трохи більше трьох років тому Верховна Рада прийняла Закон «Про державну допомогу суб'єктам господарювання», що набирає чинності в повному обсязі завтра. Документ установлює правові засади проведення моніторингу державної допомоги суб'єктам господарювання, контролю за допустимістю такої допомоги для конкуренції. Закон спрямований на забезпечення захисту та розвитку конкуренції, підвищення прозорості функціонування системи державної допомоги та дотримання міжнародних зобов'язань України у сфері державної допомоги.

Під допомогою для цілей цього Закону розуміється передача ресурсів держави або місцевих ресурсів окремим суб'єктам господарювання, що створює передумови для спотворення економічної конкуренції, а також втрат доходів відповідних бюджетів.

Формами державної допомоги можуть бути:

- субсидії, гранти, дотації;

- податкові пільги, відстрочення або розстрочення сплати податків, зборів або інших обов'язкових платежів;

- списання боргів, штрафних санкцій, компенсація збитків суб'єктам господарювання;

- гарантії, кредити на пільгових умовах, обслуговування кредитів за пільговими тарифами;

- зменшення фінансових зобов'язань суб'єктів господарювання перед фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування;

- надання суб'єктам господарювання товарів або послуг за цінами нижче ринкових або придбання їх товарів або послуг за цінами, вищими за ринкові;

- продаж державного майна за цінами, нижчими за ринкові;

- збільшення державної частки в статутному капіталі суб'єктів господарювання або збільшення вартості державної частки на умовах, неприйнятних для приватних інвесторів.

Важливо зазначити, що уповноваженим органом з питань державної допомоги є Антимонопольний комітет - він, серед іншого, перевірятиме суб'єктів господарювання, які отримали підтримку від держави.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини