Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розмір грошової оцінки землі не впливає на орендну плату

7 серпня 2018, 08:09
696
0
Реклама

Суть справи: між орендарем та орендодавцем (органом місцевого самоврядування) був укладений договір оренди землі, у якому встановлювалась фіксована сума орендної плати у грошовій формі. У договорі також містились норми, що визначали нормативну грошову оцінку (НГО) землі і що орендна плата на момент укладання договору складала 5% від НГО землі.

Після індексації НГО фіскали наполягали на збільшенні суми орендної плати до 5% від оновленої суми оцінки, з чим звернулись до суду.

Суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій з цим не погодились, і податкове повідомлення - рішення про визначення платнику податків додаткового податкового зобов'язання зі сплати орендної плати було скасовано, про що йдеться у постанові ВС/КАС від 20.06.18 у справі №813/3819/17.

У своєму рішенні суд касаційної інстанції керувався пунктом 5 ст. 288 ПК України, який визначає лише максимальний та мінімальний розміри орендної плати за землю. Натомість питання щодо розміру орендної плати регулюються виключно договором оренди. Аналогічне положення міститься також в ст. 21 Закону «Про оренду землі».

Крім того, змінюючи розмір орендної плати фіскальний орган робить спробу втрутитись у відносини між орендодавцем і орендарем та змінити умови договору оренди землі, що, згідно ст. 654 ЦК України, можуть зробити тільки самі сторони.

Таким чином, зміна індексації НГО є підставою для перегляду встановленого розміру орендної плати шляхом внесення відповідних змін до договору оренди землі його сторонами, але не для автоматичної зміни розміру орендної плати.

Нагадаємо, що для оперативної реакції при вирішенні будь-яких земельних питань варто відстежувати зміни в реєстрі нерухомості за допомогою електронних засобів. Таку можливість надає спеціальний сервіс «SMS-Маяк», запущений на технічній базі «ЛІГА:ЗАКОН». З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини