Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СИСТЕМА ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ

13 серпня 2015, 09:06
179
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

12 серпня набрав чинності Закон № 629-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку». З 1 січня 2016 року наберуть чинності зміни Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо введення тимчасової адміністрації та продажу майна. А з 1 липня 2016 року набудуть чинності зміни порядку визначення вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законом, зокрема, внесено зміни до ст. 67 Господарського процесуального кодексу: не допускається забезпечення позову у справах, які виникають із корпоративних відносин, шляхом заборони органам державної влади, органам місцевого самоврядування, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб здійснювати свої повноваження. Не допускається забезпечення позову у справах, відповідачем у яких є неплатоспроможний банк або Фонд, шляхом: 1) накладення арешту на майно або грошові суми, які належать відповідачеві; 2) заборони відповідачу здійснювати певні дії. Майно або грошові суми клієнта неплатоспроможного банку, на які судом накладено арешт до дня визнання банку неплатоспроможним, можуть бути передані приймаючому або перехідному банку чи спеціалізованій установі, утвореній Фондом, у встановленому законодавством про систему гарантування вкладів фізичних осіб порядку з письмовим повідомленням Фондом особи, в інтересах якої накладено арешт. При цьому передане майно або грошові суми залишаються обтяженими згідно з ухвалою суду про накладення арешту. Відповідні зміни внесено й до Цивільного та Кримінального процесуальних кодексів.

Кримінальний кодекс доповнено двома статтями: ст. 220-1 встановлює відповідальність за порушення порядку ведення бази даних про вкладників чи порядку формування звітності, ст. 220-2 - за фальсифікацію фінансових документів і звітності фінансової організації, приховування неплатоспроможності фінансової установи або підстав для відкликання (анулювання) ліцензії фінансової установи.

Закон надав повноваження Нацбанку здійснювати попередню кваліфікацію осіб, які можуть брати участь у виведенні неплатоспроможних банків з ринку, і складати перелік таких осіб. Перелік має бути сформовано до 1 січня 2016 року.

Законом «Про банки і банківську діяльність» встановлено заборону для банків здійснювати ризикову діяльність, яка загрожує інтересам вкладників або інших кредиторів банку. Перелік ознак, які є підставою для висновку НБУ про проведення банком ризикової діяльності, визначається нормативно-правовим актом НБУ. Також встановлено, що куратор банку має право вимагати виключно в письмовій формі від керівників банку усунення порушень банківського законодавства, виконання нормативно-правових актів НБУ, надання письмових пояснень із питань дотримання банківського законодавства, нормативно-правових актів НБУ, вимог і обмежень у діяльності банку, а також про проведення банком будь-яких операцій. Куратор банку має право отримувати відповідно до вимог, встановлених нормативно-правовими актами НБУ, від вкладників та інших кредиторів банку інформацію, необхідну для забезпечення контролю за виконанням банком своїх зобов'язань.

Національному банку доручено забезпечити ухвалення рішень:

1) про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банків, зареєстрованих на території проведення АТО, які не проводять діяльності й припинили участь у системі електронних платежів НБУ;

2) про ліквідацію банків, зареєстрованих на території АР Крим і міста Севастополя, банківські ліцензії яких відкликані НБУ.

ПРОТЕ:

Слід зазначити, що нові правила істотно ускладнюють задоволення вимог кредиторів неплатоспроможного банку, які не є вкладниками-фізособами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини