Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НСМЕП МОДЕРНІЗУЮТЬ

8 грудня 2014, 09:00
205
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Нацбанк активно працює над удосконаленням Національної системи масових електронних платежів, що дозволить розширити її використання в Україні. Про це повідомила Голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

«Ми спробуємо зробити нашу платіжну систему сучасною та популярною, конкурентоспроможною. Спробуємо зробити її більш цікавою, з великою кількістю продуктів і дешевшою порівняно зі світовими аналогами. Ми впевнені, що НСМЕП буде працювати в Україні нарівні з іншими платіжними системами», - сказала В. Гонтарева. Вона додала, що понад 90% операцій з платіжними картками вітчизняних банків здійснюються на території України, тому логічною та доцільною є обробка всіх внутрішньодержавних платіжних операцій на території України.

Як зазначив заступник Голови Національного банку Украни Яків Смолій, Національний банк у перспективі планує здійснити ребрендинг системи, змінити її назву. «Регулятор провів модернізацію системи і сьогодні оновлена НСМЕП готова до роботи за міжнародними стандартами EMV. Оновлена платіжна система повинна бути в змозі застосовувати всі сучасні інструменти і напрацювання. Ми працюємо над безконтактними технологіями та можливістю використовувати для платежів мобільні додатки», - сказав він.

Крім того, Я. Смолій звернув увагу на те, що розбудова національної платіжної системи сприятиме зростанню національного доходу нашої держави. Так, за попередніми оцінками сумарні щорічні витрати вітчизняних банків на послуги міжнародних платіжних систем сягають майже 100 млн дол. США та мають тенденцію до зростання.

Водночас тарифна політика НСМЕП є абсолютно прозорою, ринковою та конкурентоспроможною порівняно з пропозиціями міжнародних платіжних систем. Для банків умови участі в НСМЕП є максимально лояльними і не потребують ґрунтовної перебудови усталених бізнес-процесів. «У банків не має витрат на адаптацію наявного термінального устаткування для прийому наших карток. Також ми пропонуємо доступні тарифи, зменшення витрат банків на обслуговування операцій та зменшення коштів, що тимчасово заблоковані, як гарантований депозит у міжнародній платіжній системі», - зауважив Я. Смолій.

ПРОТЕ:

Фактично йдеться про те, що національна платіжна система повинна скласти серйозну конкуренцію міжнародним аналогам. Хочеться лише, щоб цю конкуренцію не створювали адміністративними методами, на зразок нав'язування карт НСМЕП для отримання виплат бюджетниками.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини