Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи враховується податок в сумі відшкодування заробітку за вимушений прогул?

3 вересня 2018, 17:26
259
0
Реклама

Суть справи: підприємство на виконання рішення суду сплатило працівнику середній заробіток за час вимушеного прогулу та моральну шкоду. Від призначеної до відшкодування суми боржник вирахував податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. Однак держвиконавець арештував кошти на рахунку боржника в розмірі утриманих на податок і збір, і вони були списані. Підприємство оскаржило такі дії до суду.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Вони вказували, що держвиконавець діяв у межах своїх повноважень, оскільки боржник не сплатив повну суму, вказану в судовому рішенні.

Колегія суддів Цивільного суду ВС не погодилась із таким висновком та визнала списання коштів з рахунку незаконним.

Верховний суд вказав, що суми, які суд визначає до стягнення як середній заробіток за час вимушеного прогулу, нараховуються звичайним чином. Роботодавець з них виплачує податок та збір, а решту віддає працівнику.

Суд підкреслив, що таке відрахування не погіршує становище працівника, оскільки за цей період, у разі перебування на посаді, він отримував би заробітну плату, з якої також відраховувались би податки і збори.

Відповідну постанову у справі №359/10023/16-ц ВС прийняв 18.07.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН міститься багато аналітичних матеріалів, присвячених окремим аспектам трудових відносин. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати про:

- «Звільнення директора підприємства»;

- «Нестача у загиблого працівника»;

- «Звільнення співробітника у зв'язку з поновленням на роботі колишнього працівника через суд».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини