Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнесу обіцяно додатковий захист від свавілля правоохоронців

18 вересня 2018, 17:14
197
0
Реклама

18 вересня Верховна Рада прийняла Закон «Про удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (проект №8490). Уряд подав його 18 червня.

Документ є логічним продовженням Закону «МаскиШоуСтоп 1», який, зокрема, запровадив обов'язкову відеофіксацію під час проведення обшуків.

Новий закон удосконалює ряд питань щодо захисту прав підприємців, зокрема, щодо:

- посилення відповідальності правоохоронців і притягнення їх до персональної майнової відповідальності;

- можливості оскаржити безпідставне затягування закриття справи;

- захисту прав інших осіб, що не є учасниками провадження.

Тепер учасники кримінального провадження зможуть заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження, якщо:

- існує не скасована постанова про припинення кримінального провадження;

- набрав чинності закон, яким скасовано кримінальну відповідальність за діяння, що стало підставою для відкриття справи;

- досягнено податкового компромісу.

Відмову в задоволенні такого клопотання можна оскаржити слідчому судді, а в разі відмови - в апеляції.

Також прийнято зміни, що стосуються запобігання безпідставному затягуванню досудового розслідування, в якому жодній особі не повідомлено про підозру, однак проводяться процесуальні дії, що призводить завдання шкоди особам, які не є підозрюваними. Для цього слід звернутися до слідчого судді з клопотанням про закриття кримінального провадження, якщо минули всі терміни, встановлені для проведення досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення в ЄРДР до дня повідомлення особі про підозру.

Притягати ж правоохоронців до персональної майнової відповідальності будуть таким чином. Якщо державі довелось відшкодувати шкоду, заподіяну слідчим або прокурором, то вона може застосовувати право зворотної вимоги до винуватців. Для цього не обов'язково встановлення в їх діях складу кримінального злочину, досить наявності ознак дисциплінарного проступку, виявлених за результатами службового розслідування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини