Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Книга скарг відходить у минуле

25 вересня 2018, 16:24
488
0
Реклама

Мінекономрозвитку опублікував проект змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів (постанова КМУ від 15.06.2006 №833), якими пропонується видалити норму про обов'язкову наявність у куточку споживача книги відгуків і пропозицій.

Ведення книги на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства передбачено Інструкцією, затвердженою наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі від 24.06.1996 №349, проте існувала вона ще з 1973 року і являла собою, по суті, єдиний канал зворотного зв'язку та контролю з боку споживача. Очевидно, що за наявності Держпродспоживслужби, безлічі «гарячих ліній», соцмереж та дізлайків, книга скарг та пропозицій лишається не більше, аніж пунктом у перевірочному листку контролюючих органів. Серед країн ЄС, на сьогодні, аналог такої книги є лише в Польщі.

В поясненні до запропонованих змін йдеться про трирівневий механізм розгляду скарг споживачів та наводиться приклад його функціонування в ЄС:

- неформальний рівень - звернення до виробника, продавця або дистриб'ютора, контролюючих організацій або органів місцевого самоврядування;

- позасудовий - онлайн-механізми вирішення спорів та звернення до європейських споживачих центрів (European Consumer Centres);

- формалізований - використання так званих процедур малозначимих спорів (European Small Claims Procedure), звернення до судових інстанцій.

Безумовно, у переважній більшості випадків застосовуються електронні засоби комунікації між споживачами, бізнесом та контролюючими органами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини