Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перезавантаження системи архітектурно-будівельного контролю: чого очікувати

27 вересня 2018, 13:52
307
0
Реклама

Судячи з кількості гучних заяв про «тінь» та корупцію на тлі значного уповільнення темпів будівництва, а також про «свавілля» місцевих інспекцій, найближчим часом слід очікувати істотних змін в правилах на будмайданчиках країни.

Нагадаємо. 13 вересня на нараді в Мінрегіоні, міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко розкритикував діяльність ДАБІ та, повідомивши про звільнення регіональних чиновників, озвучив ставки поборів. Вони складають від 5 до 15 дол. за квадратний метр в залежності від регіону. При цьому міністр поскаржився на брак повноважень (ДАБІ в регіонах підпорядковуються місцевим радам) і поклав відповідальність на місцеві прокуратури.

Генеральний прокурор Юрій Луценко, присутній на нараді, назвавши систему ДАБІ найбільш корумпованою в країні та відмітивши затримання на хабарі керівників місцевих інспекцій, обурився не так масштабами механізму поборів, як перевищенню розміру хабарів «часів Януковича».

Що далі? По-перше, міністерство хоче повернути собі контроль всієї системи ДАБІ - тобто децентралізація навпаки. Для цього повинен бути прийнятий законопроект №7266-1, який вже в понеділок, 1 жовтня, можливо буде внесений до порядку денного Верховної Ради. Ним передбачено механізм припинення повноважень місцевих органів державного архітектурно-будівельного контролю, і повернення їх ДАБІ як центральному органу виконавчої влади в цій сфері. Законопроект передбачає можливість повторної передачі повноважень держархбудконтролю сільським, селищним та міським радам. Питання залишаються: скільки часу буде потрібно для розстановки на місцях «потрібних» людей і як вони будуть взаємодіяти з місцевою владою. І, звичайно, улюблена тема усіх борців з корупцією: скільки старих нових чиновників повернуться у власні кабінети.

По-друге, глобальним нововведенням має стати представлена 26 вересня онлайн-платформа «Прозора ДАБІ», яка дозволить відстежувати всю дозвільну документацію в реальному часі. Але для того, аби вона запрацювала повноцінно (на сьогоднішній день мова йде тільки про об'єкти класу наслідків СС3), її наповненням повинні перейнятись ДАБІ всіх рівнів. З огляду на те, що для місцевих інспекцій це не обов'язково (та й не цікаво), повертаємося до п. 1 - повна централізація і «правильні» виконавці.

Все це відбувається на такому фоні: будівельна галузь знизила темпи через перевищення пропозиції та неможливості піднімати ціни; будівельники та проектанти активно протидіють введенню нового ДБН; Прем'єр-міністр дав ДФС і Держпраці завдання провести масштабні перевірки будівельників. При цьому уряд все ж поступово лібералізує законодавство («амністія» приватних забудовників, розширення переліку бездозвільних будівельних робіт), посилює контроль перевіряючих, тобто намагається зробити галузь більш відкритою.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини