Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Договір цесії не повинен мати ознак договору факторингу

10 жовтня 2018, 09:58
1235
0
Реклама

Суть справи: боржник за кредитним та іпотечним договорами оскаржив відступлення права вимоги за ними. Він просив визнати недійсними договори відступлення з підстав того, що вони за своєю правовою природою є договорами факторингу, які укладені з порушенням форми та суб'єктного складу.

Місцевий та апеляційний суди задовільнили позовні вимоги. Вони вказали, що оспорювані договори є договорами факторингу, оскільки розмір грошової вимоги значно перевищує ціну відступлення вимоги. Ця різниця, по суті, є платою, яку отримує фактор.

Велика палата ВС підтримала позицію судів попередніх інстанцій. Суд підкреслив важливість розмежування правочинів з відступлення права вимоги (цесії) та договорів факторингу, оскільки учасниками цесії можуть бути будь-які особи, а фактором - тільки банк або інша фінустанова.

Верховний суд виділив основні ознаки договору факторингу:

- специфічний суб'єктний склад (клієнт - підприємець, фактор - банк або інша фінустанова, яка має право здійснювати факторингові операції, та боржник);

- предметом може бути лише право грошової вимоги;

- метою укладення є отримання клієнтом коштів за рахунок відступлення права вимоги;

- передбачається винагорода фактора;

- встановлено вимоги щодо його форми.

Порушення вимог до форми, змісту, суб'єктного складу договору зумовлює його недійсність.

Відповідну постанову у справі №909/968/16 ВС прийняв 11.09.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини