Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Регулювання обігу криптовалют: нові пропозиції

29 жовтня 2018, 08:03
265
0
Реклама

Мінекономрозвтку розробило проект Концепції державної політики у сфері віртуальних активів, яка має бути ухвалена Кабміном. Її метою є створення зрозумілих умов для ведення діяльності у сфері віртуальних активів та віртуальних валют (криптовалют).

Автори проекту зазначають, що у 2017 році Україна входила в топ-10 країн світу за кількістю користувачів віртуальних валют. Розмір сегменту майнінгу в Україні сягає 100 млн дол. на рік, обсяг ICO/ITO* компаній з українським походженням чи розміщенням у нашій країні команд розробників у 2017-2018 роках - близько 100 млн дол.

Проект пропонує визначення основних термінів що стосуються віртуальних активів, таких як «віртуальна валюта» («криптовалюта»), «віртуальні активи», «ICO/ITO», «майнінг», «смарт-контракт», «токен».

Також в проекті представлені основні заходи із упорядкування обігу віртуальних активів:

- визнання віртуальних валют нематеріальним;

- запровадження повідомного принципу реєстрації професійних учасників ринку віртуальних валют;

- внесення змін до законодавства стосовно непоширення на транзакції з віртуальними активами та валютами обмежень щодо здійснення бартерних операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності;

- запровадження ліцензування;

- запровадження подання професійними учасниками ринку віртуальних валют звітності (квартальної).

Реалізація Концепції передбачена на період до 2021 року у два етапи.

На першому етапі у 2018-2019 роках передбачено визначення правового статусу криптовалют; визнання суб'єктів господарювання, що надають послуги з обміну криптовалют на фіатні (традиційні) валюти і навпаки; моніторинг та аналіз проблем і тенденцій розвитку ринку віртуальних активів та віртуальних валют з метою вироблення пропозицій щодо вдосконалення регуляторної політики.

На другому етапі у 2020-2021 роках передбачено визнання провайдерів гаманців-зберігачів віртуальних валют суб'єктами первинного фінансового моніторингу; розробка спеціальних законодавчих актів щодо врегулювання використання віртуальних активів, смарт-контрактів та токенів, проведення ICO/ITO.

Як ми писали раніше, у Верховній Раді зареєстрований законопроект №9083, який повинен започаткувати законодавчу регламентацію сфери віртуальних активів, забезпечити легалізацію криптовалют шляхом законодавчого закріплення принципів оподаткування операцій з ними.

____

*ICO/ITO - форма залучення капіталу у вигляді емісії токенів, які у свою чергу передбачають зобов'язання організатора ICO/ITO спрямувати отриманий капітал на реалізацію заявлених цілей на визначених ним умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини