Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Абетка реформи небанківського сектору

9 листопада 2018, 11:04
294
0
Реклама

Як ми писали раніше, Нацбанк оприлюднив проект Білої книги «Майбутнє в регулюванні небанківського фінансового сектору». Наразі, він організовує низку заходів з обговорення майбутнього «спліту». НБУ, зокрема, виокремив найпопулярніші питання та дав на них відповіді.

1. Чи всі компанії «переживуть» нові вимоги до капіталу (мінімально необхідний капітал складе 3,2 млн євро для лайфових страховиків і 2,2 млн євро - для ризикових) та впровадження директиви Solvency II?

По-перше, директива Solvency II передбачає можливість впровадження принципу пропорційного регулювання. Це дасть змогу середнім та регіональним страховим компаніям працювати у спрощеному режимі. Передбачається поетапне впровадження пропорційності з урахуванням особливостей діяльності страхових і перестрахувальних організацій.

Основні критерії, які будуть враховуватися:

- обсяги прийнятих на страхування ризиків;

- види діяльності;

- масштаби та складність бізнесу (включно з кількістю страхувальників).

По-друге, НБУ планує розробити графіки приведення діяльності СК у відповідність до нових вимог лише після детального ознайомлення зі станом страхового ринку і з урахуванням об'єктивних строків та можливостей страховиків виконати такі вимоги.

2. Чи буде переліцензування компаній після того, як Нацбанк стане регулятором?

Усі ліцензії, які були видані Нацкомфінпослуг, зокрема і безстрокові, залишаються дійсними. Жодного автоматичного відкликання ліцензій не передбачається.

3. Чи буде впроваджена оцінка бізнес-плану компаній під час видачі нових ліцензій, як це відбуватиметься на банківському ринку?

Розроблена НБУ концепція ліцензування небанківських фінансових установ передбачає низку ключових нововведень, одним з яких є впровадження процедури оцінки бізнес-плану фінансової установи на стадії ліцензування. Складання установою якісного, продуманого бізнес-плану має підвищити відповідальність керівників і акціонерів та розуміння ними можливих ризиків. Проведення Нацбанком оцінки бізнес-плану дозволить проаналізувати модель бізнесу компанії, а регулятору - оцінити потенціал нового гравця та наявність у нього ресурсу для реалізації намірів. Такий аналіз необхідний для оцінки життєздатності та стійкості установи на стадії первинного ліцензування та для більш ефективного подальшого нагляду за нею з боку регулятора.

4. Чому у Білій книзі не описані механізми виведення страховиків з ринку і передачі їхнього портфеля?

Реформа небанківського фінансового сектору і реалізація бачення НБУ його регулювання вимагатимуть суттєвих змін до нормативної бази. Біла книга описує модель нового законодавчого регулювання ринків фінансових послуг, проте вона не охоплює весь діапазон питань нового регулювання та нагляду за небанківським фінансовим сектором. У майбутньому Нацбанк має намір видати додаткові білі книги, присвячені окремим сегментам небанківського фінансового ринку.

5. Якими будуть вимоги до фінансових нормативів кредитних спілок, і чи насправді буде встановлена вимога до мінімального капіталу в 5 млн євро?

Відповідь: У проекті нової моделі регулювання передбачене впровадження різних підходів до регулювання та нагляду за небанківськими фінансовими установами залежно від джерел та форм залучення ними коштів для своєї діяльності. В одному сегменті будуть об'єднані кредитні установи, яким буде дозволено залучати кошти від широкого загалу для кредитування та надання інших фінансових послуг. До них застосовуватимуться вимоги до капіталу та інші фінансові нормативи на рівні європейських, встановлених Директивою 2013/36/ЄС щодо діяльності кредитних установ та Регламентом №575/2013 про пруденційні вимоги до кредитних установ та інвестиційних компаній. Відповідно до згаданих документів мінімальний розмір регулятивного капіталу повинен становити 5 млн євро.

Серед кредитних установ особливим статусом володітимуть кредитні спілки, яким буде дозволено надавати фінансові послуги за рахунок поворотних коштів без дотримання вимог до капіталу та пруденційних нормативів ЄС. Незастосування до кредитних спілок подібних вимог в цілому відповідає положенням Директиви 2013/36/ЄС, однак такого винятку для українських кредитних спілок немає в Угоді про асоціацію з ЄС. Нацбанк вживатиме необхідних заходів для того, щоб запропонувати відповідні зміни до Угоди.

Нагадаємо, на сьогодні у Верховній раді підготовлений до другого читання законопроект №2413а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг», що пропонує, серед іншого, створення нової моделі регулювання діяльності небанківських фінансових установ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини