Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вплив учасника зборів не вичерпується тільки голосуванням

13 листопада 2018, 14:05
444
0
Реклама

Суть справи: учасник товариства оскаржив рішення його загальних зборів. Позов мотивував тим, що його не повідомили про проведення зборів учасників.

Місцевий суд задовольнив позовні вимоги. Апеляційний же суд відмовив у задоволенні позову, вказавши, що з врахуванням частки позивача в статутному капіталі, його відсутність на загальних зборах не могла вплинути на прийняття оскаржуваного рішення.

Колегія Господарського суду ВС погодилась із висновком місцевого суду. Вона зазначила, що правомочність учасника (акціонера, члена) на участь в управлінні господарською організацією, зокрема, шляхом участі в загальних зборах, є однією зі складових корпоративних прав.

Відповідно до ст. 167 Господарського кодексу, підставою для визнання недійсним рішення загальних зборів може бути позбавлення учасника можливості взяти в них участь.

Верховний суд вказав, що вплив учасника на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням. Наприклад, позивач міг би доповнити порядок денний зборів іншими питаннями.

Відповідну постанову у справі №907/167/17 ВС прийняв 6.03.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини