Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боротьба з рейдерством чи спроба розширити вплив? (ДОПОВНЕНО)

21 листопада 2018, 17:07
195
0
Реклама

Мін'юст презентував законопроект #РейдерствоСтоп, що повинен значно знизити ризики рейдерських захоплень підприємств. Головним нововведенням, за словами міністра юстиції Павла Петренка, є позбавлення комунальних підприємств права вчиняти реєстраційні дії, адже саме на них та на держпідприємства припадає 90% скарг про порушення майнових прав громадян. Державні підприємства зможуть проводити реєстраційні дії виключно на підставі документів з електронним підписом.

Також пропонується запровадити обов'язкове підвищення кваліфікації державних реєстраторів, складання іспиту перед призначенням на посаду новими реєстраторами та тими з них, хто через порушення був позбавлений ключів від реєстру (про це ми писали раніше).

Передбачається, що у разі відчуження частки у товаристві запроваджуватиметься обов'язкове встановлення особи, яка підписує договір, за допомогою нотаріального посвідчення договору або за допомогою електронного підпису. Власник землі чи корпоративних прав зможе внести до реєстру інформацію про те, що усі його дії й підписи мають бути нотаріально завіреними.

Законопроект також повинен сприяти ліквідації кадрового дефіциту в державних нотаріальних конторах у віддалених регіонах країни. Зробити це хочуть за рахунок направлення туди консультантів державних нотаріусів та співробітників територіальних управлінь юстиції, до повноважень яких належить контроль у сфері нотаріату. Також намічено надати посадовцям органів місцевого самоврядування право здійснювати нотаріальні дії. Після трьох років такої діяльності вони зможуть за спрощеною процедурою отримати свідоцтво про право зайняття нотаріальною діяльністю.

Наступним етапом, на думку Павла Петренка, мають стати зміни до процесуальних кодексів, які удосконалять процедуру оскарження.

ДОПОВНЕННЯ. Не чекаючи на прийняття законодавчих змін, Кабмін на засіданні 21 листопада підтримав ініціативу Мін'юсту щодо внесення змін до низки постанов уряду. Відтепер не можна створювати філії комунальних підприємств в інших регіонах. Також передбачено, що реєстратори, які отримують доступ до професії, повинні здавати відповідний кваліфікаційний іспит.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини