Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антирейдерство-2019: як захищається бізнес

14 грудня 2018, 08:48
573
0
Реклама

У ході Х Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в України», однією з ключових тем була протидія рейдерству.

Як зазначив один з учасників форуму, слід поділити рейдерство на умовно інтелектуальне і силове. У першому випадку рейдери вишукують прогалини в установчих документах потенційної жертви та у законодавстві і потім за допомогою недобросовісних нотаріусів та реєстраторів переоформлюють право власності на землю, нерухомість, корпоративні права. Силове рейдерство, подекуди, зводиться до банального «віджиму» майна та продукції. Іноді це відбувається при наявності неправомірно виданих або підроблених документів на право власності, судових рішень тощо.

За словами першого заступника міністра юстиції Олени Сукманової, ведеться постійна робота із удосконалення законодавства, що обмежувало б можливість використання його недоліків. Саме з цією метою був підготовлений законопроект №9311, або як назвала його сама перший заступник міністра, антирейдерський законопроект №3. Він повинен буде, насамперед, позбавити комунальні підприємства права на вчинення реєстраційних дій, адже саме на їх долю припадає 80% всіх порушень.

Також буде запроваджено чітке дотримання територіального принципу. Діяльність реєстратора розповсюджуватиметься лише на визначену адміністративну територію, для роботи на якій йому буде видане свідоцтво.

Важливим також є, на думку Олени Сукманової, запровадження обміну інформацією реєстраторів з базою судових рішень, адже непоодинокими є факти, коли перереєстрація майнових прав відбувається за підробленими судовими рішеннями.

За словами Олександра Бакуменко, заступника голови аграрного комітету Верховної Ради, законопроект №8121 про додаткові антирейдерські заходи (антирейдерський законопроект №2) повинен бути розглянутий на найближчий сесії.

Необхідним заходом для усіх власників та орендарів землі, на думку як урядовців, так і представників агробізнесу, є здійснення інвентаризації наявного земельного банку. Це повинно виключити можливість подвійної оренди ділянок. Окрім того, юристи, що спеціалізуються у земельних правовідносинах, при отриманні в оренду пайових земельних ділянок, радять приділяти увагу кожній з них, адже існують випадки, коли «хитрі» власники укладають по дві і більше угод на оренду паю.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини