Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли територія приватного домоволодіння може визнаватися сховищем

9 грудня 2019, 15:30
2499
0
Реклама

Огороджена територія, в тому числі приватного домоволодіння, може бути визнана сховищем, виходячи з характеру огорожі (розміру, конструкції, цілісності і т.д.), наявності спеціальних засобів (охорони, сигналізації, собак, освітлення, замків на воротах і хвіртках і т.п.), які перешкоджають вільному доступу сторонніх осіб. Також судом можуть бути прийняті до уваги і інші ознаки, що дозволяють ідентифікувати конкретну територію як призначену для постійного або тимчасового зберігання матеріальних цінностей. Такі обставини підлягають обов'язковому доказуванню, а зібрані і надані докази - відповідної оцінки.

Про це йдеться в постанові колегії суддів Кримінального суду ВС, яка розглянула скаргу прокурора на постанову апеляційного суду.

Суд також зазначив, що чинний КК не містить законодавчого визначення поняття «сховище», але його тлумачення дається в сформованій судовій практиці і в доктрині кримінального права.
На те, що двір виконує роль сховища, вказує його фактичне використання для зберігання майна. При цьому не можна вважати сховищем двір, паркан якого не перешкоджає проникненню туди сторонніх осіб внаслідок незавершеності, наявності пошкоджень (проломів), конструктивних особливостей (невелика висота, складається тільки з стовпів і жердин або дроту). Також не може виступати сховищем двір, який є загальнодоступним, наприклад, коли на ньому розташовані об'єкти громадського користування (колодязь, туалет і т.п.) або через нього проходять спільні комунікації (зокрема, стежка), влаштовані пристосування, які полегшують доступ до двір.

Рішення прийнято при розгляді справи №205/5830/16-к і викладено в постанові від 19.11.2018. З текстами судових рішень можна ознайомитися в системі VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Читайте також:

Спадкування у випадку проживання із спадкодавцем однією сім'єю: роз'яснення ВС

Неоформлену нерухомість можна успадкувати: рішення ВС

Верховний Суд сформулював позицію щодо прав кредитора у разі смерті боржника

Розвивайте ваш юридичний бізнес онлайн - створіть або поновіть профіль в Національному професійному юридичному каталозі Liga:BOOK

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини