Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Субсидії почнуть виплачувати грошима вже з наступного року

27 грудня 2018, 17:40
386
0
Реклама

27 грудня Кабмін прийняв постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. При цьому правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними, натомість змінюється алгоритм її виплати.

Монетизація відбуватиметься у три етапи. Вже з 1 січня 2019 року участь у ній братимуть сім'ї, які звернуться за отриманням субсидій вперше. Субсидія від держави надходитиме на їх персональний рахунок в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комунальні послуги за вирахуванням субсидії.

Сім'ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде сплачувати окремо за кожен вид послуги. У Міністерстві соціальної політики наводять такий приклад. Якщо домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 1 500 грн, а сума всіх комунальних платежів складає 2 000 грн, то 1 500 субсидійних грн Ощадбанк перерахує надавачам послуг та поінформує сім'ю субсидіанта про те, що залишилося доплатити за комуналку 500 грн.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується державною допомогою у літній період.

А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

Нагадаємо, монетизація житлових субсидій є однією з умов, що вимагає від України МВФ. Натомість постачальники комунальних послуг та газу досить скептично ставляться до запропонованої урядом схеми монетизації, називаючи її малоефективною.

Раніше ми писали, що міста України можуть залишитися без води, тому що велика кількість підприємств ЖКГ не отримали від держави погашення заборгованості з різниці у тарифах, а також є затримки з відшкодування сум пільг та субсидій. Закон, що міг би виправити ситуацію, Верховною Радою прийнятий не був.

***

Нагадаємо, що в розділі «Ситуації для бухгалтера» ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна знайти матеріали, присвячені питанням розміру, термінів субсидій, розрахунку сукупного доходу сім'ї для її отримання тощо.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини