Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про ветеринарну медицину отримав схвальну оцінку бізнесу

11 січня 2019, 16:15
550
0
Реклама

На думку експертів Європейської бізнес асоціації (ЄБА), оприлюднений рамковий законопроект про ветеринарну медицину, на який виробники тваринної продукції чекали більше року, обіцяє низку ключових оновлень, важливих для розвитку тваринництва.

Йдеться, насамперед, про створення єдиної інформаційної системи ветеринарних препаратів, що міститиме відомості про їх виробника, офіційного представника в Україні, можливі побічні реакції, показники ефективності тощо. Це дозволить удосконалити протидію фальсифікованій та не зареєстрованій продукції в Україні.

Позитивно також оцінюється вдосконалення системи надання рецептів для всіх препаратів ветеринарної медицини. Це надасть можливість простежити, хто саме та де застосував препарат, аби мінімізувати ризики для тварин та людей як споживачів харчової продукції. Це ж стосується і мінімізації використання антибіотиків у тваринництві, насамперед, обмеження їх використання в профілактичних цілях.

За словами Дмитра Кирилюка, координатора Комітету виробників ветеринарних препаратів ЄБА, до 2021 року українське ветеринарне законодавство повинно бути гармонізоване з європейським. Зважаючи на те, що законопроект є рамковим, необхідним є створення практичних механізмів його реалізації. Тож зі свого боку бізнес готовий долучатись до розробки та обговорень підзаконних актів, аби створити систему ветеринарної медицини європейського рівня.

Нагадаємо, на сьогодні чинним є Закон «Про ветеринарну медицину» 1992 року. Його нова редакція та зміни до інших НПА розроблені Держпродспоживслужбою спільно з проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Законопроект визначає правові та організаційні засади здійснення діяльності у сферах забезпечення захисту здоров'я та благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва та обігу ветеринарних препаратів, побічних продуктів тваринного походження.

***

Раніше ми писали, що Європейський парламент затвердив низку обмежень на використання антибіотиків у тваринництві. Новий закон, зокрема, забороняє з 2022 року використання у ветеринарній медицині призначених для людей антибіотиків, а також невизнаних протимікробних препаратів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини