Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розірваний договір може бути визнано недійсним

15 січня 2019, 17:30
718
0
Реклама

Суть справи: прокурор звернувся до суду про визнання недійсним договору оренди. Позов мотивовано тим, що сторони при його укладенні не дотримались вимог законодавства. При цьому на момент розгляду справи вказана угода вже була розірвана.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. Однак апеляційний суд задовольнив його.

Велика палата верховного суду погодилась із висновком апеляції.

Верховний суд вказав, що відповідно до п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК (у чинній на той момент редакції), укладення сторонами додаткової угоди про припинення договору та повернення майна не припиняє провадження у справі через відсутність предмета спору.

Велика палата зазначила, що розірвання договору або закінчення терміну його дії не позбавляє можливості визнання його недійсним.

Таким чином, Верховний суд відступив від позиції Верховного суду України, викладеної у постанові №3-1143гс15 від 23.12.2015.

Відповідну постанову по справі №905/1227/17 ВС прийняв 27.11.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Також в VERDICTUM ви можете ознайомитися з правовими позиціями ВС і судовими рішеннями, подібними до запитуваного.

***

Нагадаємо, що раніше ми писали, що Верховний суд відмовив у захисті права, яким позивач зловжив.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН містяться аналітичні матеріали, присвячені окремим аспектам договірних відносин. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати про:

- «Ціна договору в іноземній валюті»;

- «Оренда землі: особливості договірних відносин».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини