Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Частина комунальних тарифів у Києві повинна знизитись

23 січня 2019, 17:44
983
1
Реклама

Розпорядження Київської міської держадміністрації від 06.06.2017 №668 щодо підвищення тарифів на обслуговування будинків та прибудинкової території було скасовано ще в липні 2018 року рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва. 20 грудня Апеляційний суд залишив це рішення у силі.

Нагадаємо, Окружний адмінсуд скасував розпорядження, оскільки КМДА затвердила тарифи і їх структуру без перевірки економічної обґрунтованості.

Крім того, тарифи були підвищені без дотримання вимог статей 30, 31 Закону «Про житлово-комунальні послуги».

Також суд зазначив, що наявність різниці у тарифах між особами, які оплачують послуги до 20 числа місяця, і після нього, порушує принцип рівноправності і не відповідає принципу заборони дискримінації, визначеному Конвенцією з прав людини та основоположних свобод.

Залишаючи у силі рішення першої інстанції, апеляційний суд зазначив, що розподіл цін і тарифів в залежності від терміну їх оплати споживачами (до 20 числа або після нього) не передбачений чинним законодавством та порушує принцип рівноправності.

Колегія суддів визнала справедливими зауваження позивача (ВГО «Спілка власників житла України») про те, що відповідачем фактично був приведений і затверджений лише перелік і вартість всіх послуг та їх загальна вартість із розрахунку на 1 кв. метр, що не є структурою тарифу, оскільки не містить складових витрат.

Під час розгляду справи відповідач не надав містобудівної та землевпорядної документації на жоден з будинків, для яких затверджено тариф. Надані технічні паспорти на деякі з будинків були виготовлені за часів Радянського Союзу і не відповідають фактичній площі будинків, акти щодо таких обмірів в матеріалах справи відсутні.

Оскільки постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати його прийняття, то наразі незаконним є стягнення плати, визначеної розпорядженням КМДА №668. Однак ця постанова може бути оскаржена в касаційній інстанції.

***

З повним текстом постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 20 грудня по справі №826/8441/17 щодо розміру тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій у м. Києві, а також з іншими рішеннями можна ознайомитися за допомогою сервісу Verdictum від ЛІГА:ЗАКОН. Також можна поставити справу, що цікавить вас, на контроль - це дозволить дізнатися про її рух, зокрема, про результати касації.

***

Раніше ми писали, що ціна на газ для населення (побутових споживачів) з 1 травня 2019 року може підвищитися на 15%, а з 2020 року стати повністю ринковою.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини