Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інфляція у 2019 році буде до 7% – так вважають у Нацбанку

1 лютого 2019, 17:52
212
0
Реклама

Виступаючи на засіданні Міжнародного трейд-клубу член ради НБУ Василь Фурман окреслив тенденції фінансово-банковської сфери України та її окремі показники.

Так, попри заходи щодо оздоровлення системи загалом, середній показник проблемних кредитів на сьогодні складає 53%, при чому для державних банків ще вище - 70%. Найбільша доля непрацюючих кредитів припадає на ПриватБанк, вона становить практично половину від усіх «поганих» кредитів державних банків.

Серед позитивних тенденцій банкір відмітив зростання у 2018 році обсяг депозитів у банках - на 15 %. Так само відмічено і зростання обсягу виданих кредитів, насамперед, фізичним особам - на 30%. Корпоративні кредити, попри досить великі відсоткові ставки, теж зросли на 20%.

У 2019 році зростання кредитних та депозитних портфелів банків зростатиме. Курс гривні відносно долара коливатиметься незначно: цьому сприятиме введення нових валютних правил, при цьому їх лібералізація відбуватиметься поступово і під жорстким контролем НБУ. Сприятиме утриманню курсу й сприятлива зовнішня кон'юнктура. ОВДП й надалі користуватиметься попитом. Наразі серед нерезидентів найбільш популярними є короткострокові (до півроку) державні цінні папери, натомість очікується підвищення попиту на ОВДП більш тривалого терміну погашення.

Інфляцію у 2019 році експерт прогнозує на рівні 6-7%, при цьому, за умов відсутності макроекономічних потрясінь, у наступному році вона здатна буде понизитись ще на 1-2 процентні пункти.

Відповідаючи на запитання, чому так повільно йде реструктуризація непрацюючих кредитів держбанків та практично відсутня практика списання боргів, Василь Фурман зазначив, що на сьогодні відсутній зрозумілий, нормативно врегульований механізм такого списання. Через це працівники держбанків елементарно бояться брати на себе відповідальність щодо таких рішень, аби не бути звинуваченими у зловживаннях.

***

Засідання Міжнародного трейд-клуба, що відбулось 31 січня у Київській ТПП, об'єднало керівників економічних місій 21 диппредставництва, представників міжнародних організацій, бізнес асоціацій, органів влади та бізнесменів.

Компания «ЛІГА:ЗАКОН» виступила партнером заходу і представила закордонним та українським гостям сервіси Платформи ЛІГА:ЗАКОН, на запитання щодо їх функціональних можливостях відповіли представники компанії.

***

Нагадаємо, що модуль «Новації» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН містить інформацію щодо нововведень в галузях економіки, зокрема, у банківській системі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини