Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підставні особи, офшори, «сміттєві» облігації

6 лютого 2019, 10:46
564
0
Реклама

Вартість активів усіх банків, що перебувають в управлінні Фонду, за балансовою звітністю складає 538,3 млрд грн, при цьому їхня оціночна вартість становить лише 93,9 млрд грн. Одним із чинників, що безпосередньо впливають на цей показник, у ФГВФО називають зумисні дії власників і менеджерів банків.

Серед схем, створених ними для виводу коштів, Фонд виокремив такі:

1. Кредитування пов'язаних осіб, надання кредитів неплатоспроможним позичальникам або без фактичної наявності предметів забезпечення використовували Фортуна-Банк, Південкомбанк. Якщо у забезпечення передавалось майно, воно було низько ліквідним - рухоме майно, цінні папери, товари в обороті. Переважна більшість з боржників перебувають у процедурі банкрутства або «самоліквідації».

2. Зміна власника за допомогою держреєстраторів і нотаріусів. Реєстрація прав власності на нерухоме майно здійснювалась на підставі фіктивних документів або рішень судів, що не набрали законної сили. Іноді здійснювалась особами, які «загубили» напередодні електронні цифрові ключі та підписи.

У використанні цієї схеми були помічені, зокрема, ВТБ Банк, Платінум Банк, «Фінанси та Кредит», Дельта Банк, Златобанк, Родовід Банк та ін.

3. Купівля «сміттєвих» цінних паперів. На разі в управлінні ФГВФО обліковуються «сміттєві» цінні папери вартістю 12,75 млрд грн. Це - майже 70% від обсягу загального портфелю цінних паперів неплатоспроможних банків. Серед лідерів - Дельта Банк, «Хрещатик», «Форум», «Фінанси та Кредит», «Надра».

4. Списання коштів з кореспондентських рахунків в іноземних банках

У цей спосіб виведено кошти 14 неплатоспроможних банків через Meinl Bank (Австрія), Bank Frick AND Co (Ліхтенштейн), East-West United, Bank Winter & Co - на загальну суму 846 млн дол. та 76 млн євро.

Кошти списувались іноземними банками через, начебто, невиконання договірних зобов'язань банками «Київська Русь», «Фінанси та Кредит», Дельта Банк.

5. Розкрадання на підставі підроблених SWIFT-повідомлень.

Банки здійснювали відступлення заборгованості за договорами кредитної лінії на користь третьої особи і «підтверджували» ці кошти фіктивними SWIFT-повідомленнями. Іноземний банк «купляв» (фактично кошти на рахунки банку не надходили) право вимоги за кредитами. Ці кошти були списані з кореспондентських рахунків національних банків.

***

Нещодавно ми писали, що Нацбанк деталізував вимоги розкриття інформації, яка містить банківську таємницю.

***

Нагадаємо, що в інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН за допомогою сервісу «Навігатор» можна здійснити пошук за галузевим принципом, сферами діяльності підприємства, правовими напрямками тощо. Для цього можна скористатись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини