Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З документами про проведення перевірки зобов’язані ознайомити навіть у випадку її проведення за рішенням суду

5 березня 2019, 17:15
555
0
Реклама

Суть справи: підприємство оскаржило припис інспектора про усунення порушень вимог земельного законодавства. Позивач вказав, що перед проведенням перевірки його не ознайомили з документами про її проведення.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. Рішення було мотивоване тим, що оскільки перевірка позивача була призначена в рамках досудового розслідування, то вона повинна була проводитись відповідно до приписів Кримінального процесуального кодексу. Також суд зазначив, що вона проводилась не стосовно суб'єкта господарювання, а стосовно об'єкта - земельної ділянки. З таким висновком погодився апеляційний суд.

Однак колегія суддів Касаційного адміністративного суду ВС не погодилася із позицією судів попередніх інстанцій.

Відповідно до ст. 7 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», для здійснення заходу державного нагляду перевіряючий орган видає наказ (рішення, розпорядження), який має містити найменування суб'єкта господарювання, щодо якого він буде здійснюватися, та предмет перевірки. На його підставі оформлюється посвідчення (направлення) на проведення перевірки. Перед початком проведення перевірки суб'єкту господарювання зобов'язані пред'явити таке направлення та службове посвідчення посадової особи перевіряючого органу.

У випадку, якщо такі документи не було пред'явлено, суб'єкт господарювання має право не допускати посадових осіб до перевірки.

Верховний Суд вказав, що контролюючий орган зобов'язаний дотримуватись встановленого законодавством порядку проведення перевірок, у тому числі й позапланових на підставі рішення суду. З розпорядчими документами перевіряючих органів суб'єкт господарювання має бути ознайомлений у встановлений законом спосіб до її початку. Невиконання таких вимог призводить до визнання перевірки незаконною та відсутності її правових наслідків.

Відповідну постанову по справі № 823/922/17 ВС прийняв 10.01.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Також до VERDICTUM можна отримати тестовий доступ для ознайомлення з її повним функціоналом.

***

Раніше ми писали про те, що 70% перевірок Держпраці закінчилися штрафами для бізнесу.

***

Нагадаємо, що до 20.03.2019 (включно) при одночасній покупці сервісів VERDICTUM і CONTR AGENT діє знижка 30% на кожен продукт.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини