Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ИНТУЇЦІЯ ЛІДЕРА: чому EQ важливий для керівника

8 березня 2019, 12:00
846
0
Реклама

Для лідера важливо не стільки бути натхненним самому, скільки надихати інших. І, відповідно, ті здібності, що пов'язані з чуйним сприйняттям емоційної атмосфери в команді, здатність до сприйняття явних емоцій, до знання прихованих емоційних станів, здатність тонко і вчасно налагоджувати емоційну атмосферу в команді - ключові для лідера. В кінцевому підсумку, вони зливаються в одну важливу здатність - інтуїцію лідера.

Без здатності бачити на кілька або навіть на десятки кроків вперед, бачити, як зароджується майбутнє вже в сьогоденні, неможливо налагодити успішну роботу. Будь-яка бізнес-ідея, наскільки б вона не була хороша, не зможе реалізуватися. Тому що в сучасному бізнесі найголовніше - неординарність, творчий підхід, креативність, гуманітарні цінності. Без EQ всі ці фактори врахувати неможливо.

Щоб розвивати свій емоційний інтелект, керівник може зайнятися будь-якими невербальними практиками, пов'язаними з тілом, можливо, бойовими мистецтвами, психоаналітичним опрацюванням своїх здібностей. Ці практики розвивають ще одну важливу здатність лідера - перетворювати невдачі на прорив. Це теж безпосередньо пов'язано з компетенцією емоційного інтелекту.

Для лідера також важливі контроль над емоціями, управління емоціями і соціальна свідомість. Управління емоціями у жодному разі не означає їх придушення. Якщо придушення подібне до чогось героїчного, до одягання залізного панцира, то управління емоціями - це тонкий настрій. Найчастіше люди занадто скуті своїми очікуваннями, які, в результаті, призводять до стресу. Що сильніше очікування, то сильнішого удару може завдати реальність. Наше завдання полягає не в тому, щоб створити броню. Воно полягає в тому, щоб з цього удару зробити урок і змінити себе.

Якщо згадати відому класифікацію, яку я також використовую - спіральну динаміку, то «бірюзові» компанії, які побудовані на принципі самоорганізації і відсутності авторитарного управління, велике значення приділяють емоційному інтелекту.

Наприклад, це компанії Gaеlup, Patagonia, Next Jump, AES - один з найбільших постачальників і виробників електроенергії. Емоційний інтелект лежить в принципах корпоративної культури цих організацій, в специфіці стратегій, які застосовує лідер стосовно команди. І по ставленню, так би мовити, до кредитів свого особистісного розвитку.

Наприклад, в компанії Next Jump дуже уважне ставлення до співробітників, яке практично аналогічне відносинам в сім'ї і вихованню дітей. Компанія прагне зберігати персонал за будь-яких економічних умов. Велика увага приділяється осмисленій, в якомусь сенсі одухотвореній праці співробітників. У компанії є розвиваючі тренінги за фахом кожного, індивідуальна добірка програм розвитку і так далі.

Розвиток емоційного інтелекту починається з усвідомлення. Це перший крок, коли людина здатна побачити обмежувальний та несприятливий вплив в далекій перспективі звичних установок, які раніше приносили вигоду, але тепер, швидше за все, принесуть шкоду.

Якщо у лідера розвинений аналітичний інтелект, то рано чи пізно він прийде до того, що треба розвивати EQ. І тут перш за все треба почати з Тесту Емоційного Інтелекту. Це максимально точний і ефективний з існуючих на сьогодні професійних методів оцінки для бізнесу.

Тест показує потенціал і, найголовніше, прихований потенціал. Він показує, як привести у взаємодопомогу різні елементи емоційного інтелекту, без чого, в принципі, неможливо розвиток. Розібратися ж у тому, як в реальних умовах у своїй професійній сфері найбільш оптимально і доречно реалізувати ту чи іншу якість, допоможуть розроблені нами тематичні тренінги.

***

У модулі «Ситуації для бізнесу» Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН ви можете ознайомитися з алгоритмами бізнес-ситуацій, які допомагають розібратися в правових і практичних нюансах, зокрема, у сфері управління персоналом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини