Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про неможливість подання доказу у встановлений строк потрібно письмово повідомити суд

27 березня 2019, 16:13
3649
0
Реклама

Суть справи: позивачка звернулась до апеляційного суду як суду першої інстанції із заявою про скасування рішення третейського суду.

Однак апеляційний суд повернув вказану заяву. Рішення мотивоване тим, що у встановлений строк для усунення недоліків заяви позивачка не надала оригінал рішення третейського суду або його завірену копію та оригінал третейської угоди (завірену копію), як цього вимагає ст. 455 Цивільного процесуального кодексу.

Колегія суддів Цивільного суду ВС не погодилась із таким висновком та направила справу для продовження розгляду до апеляційного суду.

Відповідно до ст. 12 ЦПК, суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Згідно із ст. 83 ЦПК, якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити:

- доказ, який не може бути подано;

- причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк;

- докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання доказу.

Верховний Суд вказав, що позивачка дотрималась вищевказаних вимог.

ВС зазначив, що вона не мала можливості завірити копію рішення третейського суду, оскільки матеріали справи були знищені, що підтверджується довідкою суду. Третейська угода також не збереглась, так як позивачка не була учасником справи у третейському суді. Такі докази за її клопотанням повинен витребувати суд на підставі ч. 6 ст. 177 ЦПК.

Відповідну постанову по справі № 824/232/2018 ВС прийняв 7.03.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Також сервіс VERDICTUM пропонує скористатися тестовим доступом та легко знайти необхідні судові рішення за допомогою аналітичних фільтрів.

Відповідну постанову по справі № 824/232/2018 ВС прийняв 7.03.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Також сервіс VERDICTUM пропонує скористатися тестовим доступом та легко знайти необхідні судові рішення за допомогою аналітичних фільтрів.

***

Вам також може бути цікаво, що повноваження держоргану не є дискреційними, якщо законом встановлено тільки один варіант рішення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини