Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Завдання матеріальної шкоди не є обов’язковою підставою для звільнення через втрату довіри

1 квітня 2019, 12:45
936
0
Реклама

Суть справи: працівник оскаржив своє звільнення у зв'язку із втратою довіри. Підставою для звільнення стало те, що працюючи водієм-інкасатором, позивач під час перевезення коштів та валютних цінностей банку здійснив відхилення від маршруту і несанкціоновану зупинку.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Вони вказали, що позивач порушив посадову інструкцію та правила внутрішнього розпорядку банку, що стало підставою для втрати довіри роботодавцем.

Колегія суддів Цивільного суду ВС з таким висновком погодилась.

Відповідно до п. 2 ст. 42 Кодексу законів про працю, трудовий договір може бути розірвано з ініціативи роботодавця у випадку винних дій працівника, який безпосередньо обслуговує грошові, товарні або культурні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довіри до нього.

Верховний Суд вказав, що звільнення з підстав втрати довіри проводиться, якщо працівник, який безпосередньо обслуговує грошові або товарні цінності (зайнятий їх прийманням, зберіганням, перевезенням, розподілом і т. п.) вчинив умисно або необережно такі дії, які дають роботодавцю підстави для втрати до нього довіри (зокрема порушення правил проведення операцій з матеріальними цінностями). При цьому завдання матеріальної шкоди роботодавцю не є обов'язковою умовою для звільнення за цією підставою.

Відповідну постанову по справі № 211/5910/16-ц ВС прийняв 29.11.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Вам також може бути цікаво, що власник не може щодня керувати підприємством без оформлення трудових відносин.

Нагадаємо, що центр професійної освіти АКАДЕМІЯ ЛІГА:ЗАКОН надає професійну інформаційно-освітню підтримку бізнесменам, працівникам юридичних та фінансових служб. Для цього в АКАДЕМІЇ постійно проводяться практикуми, семінари, круглі столи, онлайн-конференції та вебінари з відомими спікерами-практиками.

Зокрема, 4 квітня буде проведено практикум: «Перевірки Держпраці-2019. Очікування і підготовка підприємств. Нововведення і судова практика».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини