Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що має пам’ятати роботодавець про неповний і скорочений робочий час

3 червня 2019, 11:00
2352
0
Реклама

Управління Держпраці у Кіровоградській області нагадало особливості встановлення неповного і скороченого робочого часу.

Види робочого часу розрізняються за його тривалістю:

- нормальної тривалості;

- неповний;

- скорочений.

Неповний робочий час може бути встановлено угодою роботодавця і працівника на певний строк і без зазначення строку. В обов'язковому порядку на прохання працівника неповний робочий час встановлюється для вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до 14 років, дитину з інвалідністю, для догляду за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку.

При цьому варто пам'ятати, що робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Праця в такому випадку оплачується пропорційно відпрацьованому часу, а при відрядній оплаті праці - залежно від виробітку. Також про встановлення такого робочого часу працівників потрібно попередити не пізніше ніж за два місяці.

Скорочена тривалість робочого часу - це вид робочого часу, який встановлюється законодавством, є обов'язковим для роботодавця і оплачується як робочий час нормальної тривалості. Такий робочий час встановлено для певних категорій працівників чи професій(посад). Йдеться про неповнолітніх, працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, вчителів, лікарів та деякі інші категорії.

Раніше ми писали про те, що Держпраці обмежена у проведенні перевірок роботодавців.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини