Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фіскали відповіли на п’ять гарячих запитань про камеральні перевірки

6 червня 2019, 09:10
3132
0
Реклама

В Офісі великих платників податків ДФС відповіли на найбільш поширені запитання, які виникають у платників податків стосовно камеральних перевірок податкової звітності.

- Чим камеральна перевірка відрізняється від інших? Чи приїжджають податківці на підприємство під час її проведення?

Згідно з податковим законодавством - камеральні перевірки - це ті, котрі проводяться у приміщенні контролюючого органу виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях та інших інформаційних даних фіскальної служби.

- Чи має платник погодитись на проведення перевірки стосовно нього?

Згода платника податків та його присутність під час такої перевірки не обов'язкова. Крім того, для її проведення не потрібні будь-які спеціальні рішення керівника органу або направлення.

- Що саме перевіряється під час камеральної перевірки?

Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком. Її предметом зазвичай є: своєчасність подання податкових декларацій, реєстрації та виправлення помилок податкових та акцизних накладних або розрахунків коригування до них, сплати узгоджених сум податкового зобов'язання.

Перш за все, податкові декларації перевіряються на заповнення обов'язкових реквізитів, визначених пунктами 48.3 та 48.4 ст. 48 ПК. Якщо обов'язкові реквізити не заповнені або заповнені з помилками, така податкова звітність не приймається. Про це контролюючий орган повідомляє платника податків письмово із зазначенням причин такої відмови.

- В які строки може проводитись перевірка декларацій?

Перевірка податкових декларацій або уточнюючих розрахунків може здійснюватися лише протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, або за днем їх фактичного подання. Камеральна перевірка з інших питань здійснюється з урахуванням строків давності.

При цьому у разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації - контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов'язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку.

- Як бути платникові, коли він не згоден з результатами?

Якщо висновки перевірки платник не вважає правильними, він має право подати свої заперечення до контролюючого органу протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акту - вони будуть розглянуті протягом 7 робочих днів.

Читайте також про те, що затверджено структуру нової Державної податкової служби.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини