Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визнання права власності у разі втрати правовстановлюючого документа: що потрібно доводити в суді

21 червня 2019, 11:00
6139
0
Реклама

Суть справи: підприємство звернулось з позовом до банку про визнання права власності на нежиле приміщення. Позивач вказав, що правовстановлюючі документи на об'єкт нерухомого майна були втрачені внаслідок бездіяльності представників банку, яким такі документи були передані на виконання договору іпотеки.

Місцевий суд позов задовольнив і визнав за підприємством право власності на спірний об'єкт нерухомості. Він вказав, зокрема, на відсутність іншого, окрім судового, шляху для відновлення його порушеного права, оскільки оригінали правовстановлюючих документів були втрачені відповідачем.

Однак апеляційний суд з ним не погодився і повністю відмовив у задоволенні позовних вимог.

Колегія суддів Господарського суду ВС погодилась із висновком апеляції.

Верховний Суд вказав на відсутність підстав та обставин для задоволення позову про визнання права власності на підставі ст. 392 ЦК, оскільки:

- відповідач не ставить під сумнів наявність права власності позивача на спірне нерухоме майно, а сам позов не містить жодної вимоги саме до відповідача;

- позивач не доводить неможливість реалізації ним своїх прав, зокрема, наявності будь-яких перешкод або обмежень, оскільки відомості про об'єкт спірного нерухомого майна позивача внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що може бути підставою для проведення реєстрації правочинів щодо такого майна.

Відстежити внесення змін в реєстр нерухомості з метою оперативної реакції на протиправні дії можна за допомогою спеціального сервісу SMS-МАЯК.

ВС зазначив, що відсутні підстави для задоволення такого позову, оскільки позивач не довів порушення, невизнання або оспорення його прав власника спірного нерухомого майна відповідачем, а також того, що відсутність правовстановлюючих документів перешкоджає у реалізації його права на володіння, користування або розпорядження спірним об'єктом нерухомого майна.

Відповідну постанову по справі № 905/494/18 ВС прийняв 13.05.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Систему можна протестувати.

Вам також може бути цікаво, що Верховний Суд заборонив українцям встановлювати національність через суд.

Безпека підприємства, алгоритми дій для бізнесу та єдине інформаційне поле для всіх фахівців - обирайте системи ЛІГА:ЗАКОН для всієї компанії та отримуйте подарунки!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини