Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Нові правила ринку електроенергії почнуть діяти з 1 липня

26 червня 2019, 10:00
3792
0
Реклама

1 липня має бути запроваджений новий ринок електроенергії, який є частиною міжнародних зобов'язань України з імплементації Третього енергопакету Європейського Союзу (ЄС).

Відповідні Правила ринку затверджені постановою НКРЕКУ від 14 березня 2018 року, яке набирає чинності 1 липня 2019 року, крім глав 1.3 - 1.16 розділу I (стосовно учасників ринку), які набувають чинності 1 квітня 2019 року.

Правила визначають порядок реєстрації учасників ринку, порядок і вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами про врегулювання небалансів електроенергії, правила балансування, правила функціонування ринку допоміжних послуг тощо.

24 червня було прийнято зміни до постанови №307 і 308, що стосуються Правил ринку і Правил ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку.

Зокрема, встановлено цінові обмеження для виробників електричної енергії, які працюють на новому ринку. Таким чином, починаючи з 1 липня, зростання цін на електроенергію для непобутових споживачів буде контролюватися.

Ухвалення регуляторних актів дозволяє забезпечити виконання вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» і уточнить ряд нормативних положень, зокрема:

• порядок участі в балансуючих групах;

• порядок визначення фінансових гарантій;

• порядок надання допоміжних послуг;

• порядок надання диспетчерських команд та їх виконання;

• новий порядок моніторингу надання допоміжних послуг, визначений на основі пропозицій оператора системи передачі;

• перехідні положення, які визначають положення стосовно обмежень цін на балансуючому ринку і ринку допоміжних послуг.

Голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Ковальчук назвав ці рішення "жирною крапкою" щодо намагань ручного регулювання ринком:

Також з 1 липня починають діяти:

Постанова №546 від 21.08.2018 «Про затвердження змін до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж»;

Наказ Міненерго №539 від 20.11.2018 «Про затвердження Порядку формування прогнозного балансу електричної енергії Об'єднаної енергетичної системи України на розрахунковий рік»;

Постанова №642 від 26.04.2019 «Про затвердження Порядку оприлюднення інформації в частці кожного джерела енергії, використаного для виробництва електричної енергії, і вплив на навколишнє середовище, викликані виробництвом електричної енергії»;

Постанова №641 26.04.2019 «Про затвердження нормативно-правових актів, що регулюють діяльність гарантованого покупця і покупки електричної енергії за "зеленим" тарифом».

Американські експерти вважають, що відкриття оптового ринку електроенергії в безпечному режимі збільшить ефективність роботи ринку та зменшить непередбачуваність ціноутворення. А також допоможе виявити проблемні питання в правовій базі і правилах функціонування ринку.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що новий ринок електроенергії буде введений своєчасно, а цінових шоків для споживачів не буде. Ціни для населення залишаться на існуючому рівні завдяки прийнятому Кабінетом Міністрів України механізму PSO (Public Service Obligation, Спеціальних зобов'язань).

Раніше ми писали про "зелені тарифи".

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини