Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сьогодні набув чинності Закон про державну мову

16 липня 2019, 10:22
604
0
Реклама

Сьогодні, 16 липня, набув чинності Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», крім деяких положень, набрання чинності яких відтерміновано на декілька років.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла цей Закон 25 квітня. Документ був опублікований в газеті «Голос України» 16 травня.

Законом визначено статус української мови як єдиної державної (офіційної) мови на всій території України та у публічних сферах суспільного життя, а також у міжнародному спілкуванні та при здійсненні посадовими особами представницьких функцій.

Зокрема, це означає, що підприємства та організації всіх форм власності зобов'язані обслуговувати споживачів і надавати їм інформацію про товари (послуги), в тому числі через інтернет-магазини і інтернет-каталоги, державною мовою.

Також це стосується мови реклами та внутрішніх документів громадських об'єднань, політичних партій та юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

Дія цього Закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Виконання вимог Закону забезпечуватиме Держпродспоживслужба, а також Уповноважений із захисту державної мови, якого призначить Кабінет міністрів.

Кодекс про адміністративні правопорушення доповнено новими статтями - порушення закону про функціонування і застосування української мови як державної та невиконання законних вимог Уповноваженого із захисту державної мови при здійсненні ним державного контролю за застосуванням державної мови. Справи про подібні адміністративні правопорушення буде розглядати Уповноважений із захисту державної мови.

Раніше ми писали про те, як Закон про мову вплине на бізнес.

Читайте також аналітику про те, як бізнесу готуватися до переходу на українську мову.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини