Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВC вказав, коли не можна застосувати судовий спосіб звернення стягнення на предмет іпотеки

16 липня 2019, 13:45
2259
0
Реклама

Суть справи: позивач звернувся до суду з позовом про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом продажу позивачем від власного імені цього предмета будь-якому покупцеві.

Суди першої й апеляційної інстанцій вказали на обґрунтованість такої вимоги.

У касаційній скарзі відповідач зазначив, що у договорі іпотеки сторони досягли домовленості про позасудовий спосіб звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом задоволення вимог іпотекодержателя, про який просить суд позивач - шляхом продажу іпотекодержателем від власного імені предмета іпотеки третій особі.

Велика Палата Верховного Суду задовольнила таку касаційну скаргу, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій.

Відповідно до Закону "Про іпотеку" (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин), одним зі способів захисту прав та інтересів іпотекодержателя є звернення стягнення на предмет іпотеки.

Підставами звернення стягнення на предмет іпотеки є:

- рішення суду,

- виконавчий напис нотаріуса

- договір про задоволення вимог іпотекодержателя.

Велика Палата вказала, що звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом встановлення у рішенні суду права іпотекодержателя від свого імені продати предмет іпотеки будь-якій особі на підставі договору купівлі-продажу, можливе лише за умови, що сторони договору іпотеки не передбачили цей спосіб задоволення вимог іпотекодержателя у договорі.

Оскільки сторони у договорі передбачили такий спосіб задоволення вимог, то вимога про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом встановлення у рішенні суду права іпотекодержателя від свого імені продати предмет іпотеки будь-якій особі на підставі договору купівлі-продажу, є неналежним способом захисту.

Відповідну постанову по справі № 310/11024/15-ц ВС прийняв 27.11.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що Нацбанк зняв усі обмеження на виведення дивідендів з України.

Відстежувати внесення змін в реєстр нерухомості можна за допомогою спеціального сервісу SMS-МАЯК. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини