Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд може визнати факт батьківства у випадку ухилення від проведення генетичної експертизи

24 липня 2019, 17:00
3261
0
Реклама

Суть справи: жінка звернулась до суду із позовом про визнання факту батьківства. Позов обґрунтовано тим, що чоловік, якого вона просила визнати батьком, визнавав себе батьком дитини і вони хотіли зареєструвати шлюб, однак не встигли, оскільки він загинув.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. При цьому він не задовольнив клопотання про проведення судово-генетичної експертизи.

Апеляційний же суд таке клопотання задовольнив і призначив посмертну судово-медичну молекулярно-генетичну експертизу. Однак така експертиза не була проведена, оскільки родичі померлого не надали змоги ексгумувати труп. Врахувавши перешкоди, що чинились відповідачами з метою недопущення проведення експертизи, суд дійшов висновку про доведеність факту батьківства.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із висновком в апеляції.

Відповідно до ч. 1 ст. 146 Цивільного процесуального кодексу, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Відповідну постанову по справі № 760/3977/15-ц ВС прийняв 16.05.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Читайте також:

- голосові повідомлення в месенджерах є електронними доказами;

- електронні докази у практиці Верховного Суду;

- знакові судові прецеденти в першій половині 2019 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини