Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може несвоєчасність сплати податків бути предметом камеральної перевірки?

25 липня 2019, 13:15
830
0
Реклама

Суть справи: підприємство просило скасувати податкові повідомлення-рішення від 2014 року, якими до нього був застосований штраф за затримку сплати грошового зобов'язання з ПДВ. Позов обґрунтовано тим, що несвоєчасність сплати податків до бюджету не може бути предметом камеральної перевірки, а є предметом документальної перевірки, у зв'язку з чим оскаржувані повідомлення - рішення, які прийняті на підставі акту камеральної перевірки є протиправними.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову, вказавши, що факт своєчасності сплати грошового зобов'язання може бути встановлено під час проведення камеральної перевірки.

Однак колегія суддів Адміністративного суду ВС позовні вимоги задовольнила.

Відповідно до ст. 75 Податкового кодексу, камеральна перевірка є одним з видів податкових перевірок та за своєю правовою сутністю є формою поточного документального контролю за дотриманням платником вимог податкового законодавства на підставі декларацій та інших документів податкової звітності, одержаних від платника.

Враховуючи вказану норму Верховний Суд дійшов висновку, що у відповідача не було повноважень під час проведення камеральної перевірки досліджувати своєчасність сплати податкових зобов'язань, оскільки камеральною перевіркою охоплюються лише показники податкової звітності, у зв'язку з чим перевірка будь-яких інших відомостей перебуває поза межами даної перевірки. Аналіз достовірності сформованих платником показників податкової звітності, а також своєчасності та повноти сплати податків під час камеральної перевірки не здійснюється.

Крім того, Суд зазначив, що враховуючи внесені зміни до ПК Законом №1797-VIII від 21.12.2016 питання своєчасності нарахування та сплати податків та зборів можуть бути предметом камеральної перевірки з 01 січня 2017 року.

Відповідну постанову по справі № 826/19473/14 ВС прийняв 28.05.2019. Повний текст цієї постанови доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, чи варто допускати податківців до перевірки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини