Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допустимі норми шуму в житлових та громадських приміщеннях

12 серпня 2019, 10:30
124447
0
Реклама

Гранично дозволений рівень шуму закріплений у Державних санітарних нормах допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови (наказ від 22.02.2019 № 463).

Так, допустимі рівні звуку в приміщеннях визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) та критеріями шуму (NC).

Зокрема, у житлових приміщеннях допустимий рівень шуму вдень (08:00 - 22:00) - 40 дБА, а вночі (22:00 - 08:00) - 30 дБА. При цьому максимальний рівень вдень - 55 дБА, вночі - 45 дБА.

Для довідки: рівень звуку 30 дБА - це шепіт і цокання настінного годинника; 45 дБА - звук звичайної розмови; 65 дБА - звук голосної розмови, який чітко чутно стороннім.

Аналогічні норми встановлені і для готелів категорії 3*, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для людей похилого віку та інвалідів.

У готелях до 3* та гуртожитках норми трохи вище: допустимий рівень шуму вдень - 45 дБА, а вночі - 35 дБА, а максимальний вдень - 60 дБА, вночі - 50 дБА.

У номерах готелів 4* і 5* має бути тихіше: максимальний рівень вдень - 50 дБА, вночі - 45 дБА.

Для офісів та приміщень, обладнаних персональними комп'ютерами або технікою для бізнесу допустимий рівень шуму цілодобово - 50 дБА, а максимальний- 65 дБА.

На прилеглих територіях до житлових будинків підвищеної комфортності та котеджів вдень - до 65 дБА, а вночі - 55 дБА, а до звичайних житлових будинків, поліклінік, будинків відпочинку вдень - до 70 дБА, вночі - до 60 дБ.

У разі, якщо норми шуму порушуються (перевірити це можна, встановивши будь-який додаток для вимірювання рівня шуму на смартфон), спробуйте звернутися до «порушників» і ввічливо попросити їх бути тихіше. Якщо ж на ваші прохання не реагують, ви маєте право викликати поліцію. Згідно ст. 182 КУпАП, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, - карається попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також: Київські будинки скоро отримають паспорти

Вас може зацікавити:

У приватних клініках можна обслуговуватися безкоштовно

Нацбанк назвав банки, в яких зберігають гроші найзаможніші українці

Перевірка забудовника: що потрібно знати інвестору

В Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність до держорганів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини