Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Колективні трудові спори можуть розглядатися в судах: Велика Палата ВС

15 серпня 2019, 11:30
2138
0
Реклама

Суть справи: профспілка звернулась до суду з позовом до компанії про стягнення заборгованості.

Місцевий суд позов задовольнив. Апеляційний же суд скасував це рішення та закрив провадження у справі, вказавши, що справа не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Велика Палата Верховного Суду із висновком апеляції не погодилась і направила справу для продовження розгляду до апеляційного суду.

Колективні трудові спори - це спори між найманими працівниками, трудовим колективом (профспілкою) і власником чи уповноваженим ним органом, в яких йдеться про зіткнення інтересів сторін трудових правовідносин.

Читайте також про те, що потрібно знати роботодавцю про порядок звільнення працівників

Відповідно до Закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», колективні трудові спори (конфлікти) розглядаються в судовому порядку у таких випадках:

- розгляд заяви власника або уповноваженого ним органу про визнання страйку незаконним;

- розгляд заяви Національної служби посередництва і примирення про вирішення колективного трудового спору у передбачених випадках, і коли сторонами не враховано відповідні рекомендації цієї служби;

- оскарження профспілками неправомірних дій або бездіяльності посадових осіб, винних у порушенні умов колективного договору чи угоди;

- невиконання роботодавцем обов'язку щодо створення умов діяльності профспілок, регламентованих колективним договором.

Велика Палата ВС вказала, що оскільки сторонами цього спору є первинна профспілкова організація та роботодавець, а спір виник у зв`язку з невиконанням роботодавцем вимог законодавства про працю щодо забезпечення діяльності професійної спілки з питань, віднесених до її повноважень, цей спір є трудовим та віднесений до цивільного судочинства.

Відповідну постанову по справі № 174/580/16-ц ВП Верховного Суду прийняла 26.06.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Систему можна протестувати.

Зазначимо, що раніше суди відмовляли у розгляді цієї категорії справ, вказуючи, що колективні трудові спори є спорами непозовного провадження, і безпосереднє вирішення в судовому порядку колективних трудових спорів законодавством не передбачено. Таку ж позицію висловив Верховний Суд у справі № 479/58/19.

Вам також може бути цікаво, що Адміністративний суд ВС вирішив, що «лікарняні» не є заробітною платою.

Вас може зацікавити:

-ТОП-5 позицій судів у спорах з Держпраці

- Новини, про які бізнес має знати в серпні

- Які документи перевіряють податківці?

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини