Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособи-банкрути декларуватимуть доходи та майно своїх родичів за три роки

Реклама

Мін'юст наказом від 21 серпня 2019 року № 2627/5 затвердив форму Декларації про майновий стан боржника у справі про неплатоспроможність.

Усі форми, підготовлені для заповнення, можна знайти в модулі "Форми та бланки" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Це один з необхідних документів, серед інших, які необхідно додати до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізособи, передбачених Кодексом з процедур банкрутства. Наказ набере чинності з дня введення в дію Кодексу (21 жовтня 2019 року).

Декларація заповнюється фізособою або ФОП та подається за 3 роки (за кожен рік окремо), що передували поданню до суду заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність. Декларація має містити інформацію щодо майна, доходів та витрат боржника і членів його сім'ї, що перевищують 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, за який подається декларація.

Декларація заповнюється власноруч або з використанням засобів комп'ютерної техніки українською мовою та подається до господарського суду в паперовій або в електронній формі (з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу із застосуванням власного кваліфікованого електронного підпису).

Членами сім'ї боржника розуміються особи, які перебувають у шлюбі з боржником (у тому числі якщо шлюб розірвано протягом 3 років до дня подання декларації), а також їхні діти, у тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебувають під опікою чи піклуванням боржника, інші особи, які спільно з ним проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки (крім осіб, взаємні права та обов'язки яких з боржником не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

У декларації зазначається вся інформація про членів сім'ї, яка відома боржнику та яку він може отримати з офіційних джерел (правовстановлювальні документи, відповідні державні реєстри). Якщо член сім'ї не надав боржнику інформацію і така інформація не може бути отримана ним з офіційних джерел, у відповідному рядку декларації зазначається "Член сім'ї не надав інформацію".

Зокрема, зазначаються наступні відомості про боржника та членів його сім'ї:

- доходи та інші грошові виплати з усіх джерел в Україні, у тому числі одержані (нараховані) за межами України;

- нерухоме майно (яке перебуває у власності, в оренді чи на іншому праві користування). Також зазначаються об'єкти незавершеного будівництва;

- рухоме майно (транспортні засоби, що перебувають у власності, в оренді чи на іншому праві користування);

- грошові активи (вклади у банках, готівкові кошти, відомості про цінні папери);

- цінне рухоме майно боржника та членів його сім'ї (ювелірні вироби, персональні або домашні електронні пристрої, одяг, твори мистецтва, антикваріат тощо);

- нематеріальні активи (авторські та суміжні права, права користування природними ресурсами, права на знаки для товарів і послуг, право на провадження діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо);

- частка в статутному (установчому) капіталі товариства, підприємства, організації;

- майно і кошти боржника та членів його сім'ї, що перебувають в інших осіб;

- майно, яким боржник та члени його сім'ї володіють спільно з іншими особами;

- фінансові зобов'язання боржника та членів його сім'ї та інші витрати, у тому числі за межами України.

Читайте також: українцям спишуть борги, але за це потрібно буде заплатити

ВС вирішив, яке майно не може бути використано для погашення заборгованості банкрута-ФОП

Кодекс з процедур банкрутства: загальна характеристика та приховані нюанси

Що потрібно знати про Кодекс з процедур банкрутства?

Нагадаємо, перевірити вашого контрагента на благонадійність і дізнатися про наявність відкритих процедур банкрутства можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини