Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд повернув клієнту 16 тис. грн, які банк неправомірно стягнув з його рахунку

25 вересня 2019, 11:11
2525
0
Реклама

Хмельницький апеляційний суд, частково задовольняючи позов, ухвалив нове рішення у справі про незаконне списання коштів з рахунку клієнта. Колегія суддів стягнула на користь позивача 16 тис. грн, які були неправомірно списані банком із карткового рахунку. Про це повідомила прес-служба суду.

Читайте також: з 1 жовтня змінюються реквізити оплати судового збору

На картковий рахунок у банку позивачеві було перераховано 257 тис. грн як плату за продане авто. Наступного дня банк самостійно списав з рахунка 16 тис грн - як помилково зараховані кошти.

Банк вказав, що списання помилково зарахованих коштів без дозволу клієнта передбачене умовами договору. Під "договором" банк розумів пакет документів: анкету-заяву клієнта й Умови та Правила надання банківських послуг, які розміщені на сайті банку.

Відповідно до ст. 1071 Цивільного кодексу (в редакції на час виникнення спірних правовідносин), банк може списати грошові кошти з рахунка клієнта на підставі його розпорядження. Грошові кошти можуть бути списані з рахунка клієнта без його розпорядження на підставі рішення суду, а також у випадках, встановлених законом чи договором між банком і клієнтом.

Апеляційний суд зазначив, що після зарахування грошей на рахунок клієнта вони стали його власністю. Тому банк міг списати їх без розпорядження клієнта лише на підставі рішення суду, а також відповідно до вимог закону чи умов договору.

Суд вказав, що банк не довів, що між сторонами був укладений договір, за умовами якого клієнт доручав йому списувати гроші з рахунка клієнта без його розпорядження. Умови та Правила, розміщені на сайті банку, не були підписані клієнтом. Також суду не надано підтверджень, що клієнт розумів саме ці умови, ознайомився та погодився з ними, коли підписував заяву-анкету про приєднання до Умов та Правил надання банківських послуг.

Зазначимо, що відповідне рішення апеляційного суду може бути оскаржене у Верховному Суді.

Як тільки відповідне рішення з'явиться в системі, ви зможете знайти його в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. В системі можна здійснювати пошук за допомогою зручних аналітичних фільтрів. VERDICTUM можна протестувати.

Вам також буде цікаво ознайомитись із аналітикою:

- ТОП-5 судових рішень у сфері захисту бізнесу

- ТОП-5 показових судових рішень 2019 року у сфері інтелектуальної власності

- ТОП-5 судових рішень у податкових спорах за 2019 рік

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини