Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неоформлену нерухомість можна успадкувати: рішення ВС

25 жовтня 2019, 09:00
28580
0
Реклама

Суть справи: після смерті сина його квартиру повинні буди успадкувати мати і дружина у рівних частках. Мати не оформила документи на право власності на квартиру і також померла. Однак вона залишила заповіт, відповідно до якого належну їй частку у квартирі заповіла іншому сину.

Інший син звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Йому було відмовлено у видачі свідоцтва на право на спадщину у зв'язку з тим, що у померлої матері були відсутні документи про державну реєстрацію права власності на частку у квартирі.

Цей син звернувся до суду з позовом про визнання права власності у порядку спадкування.

Місцевий та апеляційний суди у задоволенні позову відмовили.

Однак колегія суддів цивільного суду ВС з ними не погодилась та передав справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Відповідно до ст. 1296 Цивільного кодексу, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

ВС роз'яснив, що законодавець розмежовує поняття «виникнення права на спадщину» та «виникнення права власності на нерухоме майно, що входить до складу спадщини», і пов`язує із виникненням цих майнових прав різні правові наслідки.

Виникнення у спадкоємця права на спадщину, яке пов`язується з її прийняттям, як майнового права зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкоємця, який не одержав свідоцтва про право на спадщину та не здійснив державну реєстрацію права.

Відповідну постанову по справі № 523/3522/16-ц ВС прийняв 14.08.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Вам також буде цікаво:

- Незнання про смерть спадкодавця не є поважною причиною пропуску строку на прийняття спадщини

- Спадкування у випадку проживання із спадкодавцем однією сім'єю: роз'яснення ВС

- Успадкувати нерухомість можна виключно у встановленому законом порядку

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини