Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як успішно пройти податкову перевірку при веденні електронного документообігу

28 жовтня 2019, 14:21
2460
0
Реклама

25 жовтня відбувся форум «Бізнес без паперу», присвячений питанням автоматизації бізнесу, електронному документообігу та SaaS-рішенням, що допомагають розвивати бізнес в епоху цифрових технологій. Одним із організаторів заходу виступила компанія «ЛІГА:ЗАКОН».

Понад 25 спікерів, серед яких топ-менеджери приватних компаній - лідерів, поділились своїм досвідом із впровадження внутрішнього та зовнішнього електронного документообігу та порадили, як зробити перехід на цифрові сервіси максимально безболісним.

Читайте також: ЛІГА:ЗАКОН переходить на електронний документообіг

Зокрема, Леся Михайленко, керівник юридичного департаменту електронного майданчику Zakupki.Prom.ua, розповіла, що цього року компанія пройшла податкову перевірку з використанням електронних документів. «Щодо нас, то це була класична перевірка - планова виїзна документальна податкова перевірка», - зазначила вона.

Леся Михайленко розповіла про найпоширеніші міфи щодо проведення податківцями перевірок з використанням електронних документів та спростувала їх.

Міф №1 «Кажуть, що цар не справжній» - При перевірці електронних документів все рівно оригіналами залишаються лише документи на папері, тобто для перевірки їх все рівно доведеться збирати.

«Якщо ми говоримо про легітимність електронних документів, то варто звернути увагу, що починаючи з 2011 року досить багато є відповідних роз'яснень податкової. В Законі «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» в 2017 році було прийнята нова термінологія, яка надала можливість підприємцям складати документи не відразу по завершенню операції, а з проміжком певного часу. Тобто це надало можливість підприємствам спокійніше перейти на електронний документообіг.

Крім того, у статті 8 Закону «Про електронні документи та електронний документообіг» мова йде про те, що юридична значимість документа не може заперечуватись у зв'язку з тим, що він виконаний в електронній формі».

Міф №2 «Сизифів труд» - Документи, які виготовлені в електронній формі все рівно доведеться друкувати у випадку податкової перевірки.

«Існує певний стандарт як проходять перевірки. Спочатку приходить перевіряючий і він просить загальні документи по підприємству і більше того, в нього вже є певна обізнаність, які є нюанси та можливі проблеми через звітність, через бази даних, пов'язаних осіб. В першу чергу перевіряючий досліджує саме основні проблеми.

Далі досліджуються питання, які є актуальними саме в цій галузі. На приклад для IT-галузі, актуальним питанням є ФЛП.

І лише після того перевіряючий починає досліджувати первинні документи. Тоді формується запит від перевіряючих стосовно того, які конкретні документи їм надати. І ці конкретні документи вже потрібно надати для перевірки. В нашому випадку роздруковані документи помістились у тоненьку папочку.

Так, дійсно в законодавстві є норма про те, що на вимогу перевіряючого ви маєте надати документ на папері. Але по-перше - не потрібно заново збирати підписи з обох сторін, ви просто видруковуєте, а максимум - завіряєте зі своєї сторони. І знову ж таки це не потрібно друкувати всі документи - це буде тільки невелика вибірка».

Міф №3 «Кам'яна доба» - Коли прийдуть перевіряючі, то будуть просити документи на папері, оскільки не знають як перевірити електронний документ.

«Електронна звітність - це той самий електронний документ. І податкові органи працюють з такими документами вже досить тривалий період. З 2013 року електронна звітність стала обов'язковою для здачі, а з лютого 2016 року - є реєстр податкових накладних і реєстрація електронних податкових накладних є обов'язковою для всіх. Тому з електронними документами податкова вміє працювати вже тривалий період».

Міф №4 «Відсутній порядок проведення перевірок електронних документів» - Не зрозуміло яка схема перевірки саме електронних документів.

«Відповідь на це питання надається в ст. 85 Податкового кодексу. На жаль, в цій статті йдеться про великих платників податків. Звертаємо увагу великих платників податків, що електронна звітність і електронні документи в майбутньому будуть обов'язковими, тому що податкові перевірки будуть проходити виключно на електронних документах. Порядок такої перевірки повинно встановити Міністерство фінансів. Однак міністерство на сьогоднішній день його ще не погодило. Тому ми використовуємо 85 статтю лише в тій частині, яка говорить робити паперову копію електронного документа, як її завіряти і передавати перевіряючим.

Цей міф ми бачимо частково підвердженим, оскільки законодавчі основи є, але не прописані самі порядки. На практиці в нас перевірка проходила з електронними документами так само як і з паперовими, але ми їх передавали в електронному вигляді».

Вам також буде цікаво:

Податківці можуть без попередження проводити перевірки щодо працевлаштування та виплати зарплат

Держава буде виплачувати штрафи платникам податків у випадку порушення адміністрування: Гетманцев про податкові законопроекти

До чого готуватися ФОПам: головні нововведення законів про РРО

Дізнатися чи потрапила ваша компанія до графіків планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна також за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Підготуватися до перевірки контролюючих органів допоможе ресурс "Мистецтво оборони" інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

ЛІГА:ЗАКОН запрошує юридичні фірми взяти участь у всеукраїнському рейтингу ринку юридичний послуг LIGA ZAKON AWARDS 2019. Детальніше про рейтинг тут

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини