Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Прозора" нерухомість. Що пропонує держава?

11 листопада 2019, 17:14
1463
0
Реклама

Раніше доступ до цієї інформації не завжди могли отримати навіть контролюючі чи правоохоронні органи. 

Особливо засекреченою була інформація про продаж державного та комунального майна. 

Сьогодні ситуація стрімко змінюється завдяки впровадженню на державному рівні системи Прозорро.Продажі, яка надає повний доступ до інформації щодо процесу продажу активів, якими розпоряджаються чиновники.

По-перше, вже понад 2 роки всі приміщення збанкрутілих банків виставляються на продаж на аукціони виключно через зазначену систему. Це, здебільшого, вже повністю готова до експлуатації офісна нерухомість та заставна нерухомість боржників банку.

По-друге, з серпня 2018 року всі об'єкти малої приватизації (державна та комунальна нерухомість вартістю до 250 млн. грн.) також реалізовуються через електронні аукціони. Серед цих активів можна знайти як невеличкі приміщення у віддалених селах так і історичні приміщення в центральних частинах обласних центрів, наприклад група нежитлових приміщень у центральній частині Львова.

По-третє, з 21 жовтня 2019 року набув чинності новий Кодекс України з процедур банкрутства. Це означає, що відтепер всі активи підприємств-банкрутів більше не будуть продаватись кулуарно за безцінь. А це як невеликі об'єкти, так і діючі цілісно-майнові комплекси.

По-четверте, з лютого 2020 вступає в силу ЗУ "Про оренду державного і комунального майна", який забезпечить, що вся нерухомість, яка знаходиться в управлінні органів державної влади та місцевого самоврядування, а також державних підприємств (ПАТ "Укрзалізниця", "ПАТ "Ощадбанк", ПАТ "Укрпошта" тощо) здаватиметься в оренду лише через аукціони системи Прозорро.Продажі.

Підсумовуючи, потрібно зазначити головне, що всю інформацію про завершені аукціони або про активи, які пропонуються до продажу всі бажаючі можуть переглянути на майданчику ТБ "Українська енергетична біржа"sale.ueex.com.ua

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини