Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

До 1 травня жителі багатоповерхівок мають визначитися з формою управління будинком

Реклама

В Україні з 1 травня 2019 року Законом № 2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги" запроваджена реформа ЖКГ.

Мінрегіон в листі від 2 травня 2019 р. № 7/10.1/7260-19 вже роз'яснював, як реалізовуватимуться деякі комунальні нововведення. Також з новаціями житлової реформи можна ознайомитися за посиланням.

Зокрема, не пізніше 1 травня 2020 року співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов'язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електроенергії і природного газу), а виконавці комунальних послуг - укласти з такими співвласниками договори.

Тобто, до 1 травня українці можуть самі визначитися, як вони управлятимуть своїми будинками та обрати модель договірних відносин з надавачами комунальних послуг. У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не обрали одну з моделей організації договірних відносин та не дійшли згоди про розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем, між виконавцем відповідної комунальної послуги та кожним співвласником укладається індивідуальний договір, до якого не включається плата за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку. Технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги, здійснюються співвласниками чи залученими ними уповноваженими на виконання таких робіт особами за рахунок співвласників.

У Мінрегіоні розповіли, які є форми управління та їх особливості. Так, існує три варіанти:

1. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.

2. Управління багатоквартирним будинком управителем.

3. Управління багатоквартирним будинком об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Як створити ОСББ можна дізнатися в модулі "Ситуації для юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, зокрема, в розділах:

Документи для державної реєстрації об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

Передача житлового комплексу на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

Тестовий доступ можна отримати за посиланням

Читайте також: Повірка лічильників води і тепла: хто платить за перевірку

Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками

Така форма передбачає можливість управляти будинком без створення ОСББ. Такий варіант управління може бути рекомендований для малоквартирних будинків (3-5 квартир), де власники самостійно можуть утримувати свій будинок та прибудинкову територію в належному стані.

До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань щодо управління будинком:

1) розпорядження спільним майном будинку;

2) визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем;

3) обрання уповноваженої особи співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;

4) визначення повноважень управителя щодо управління;

5) проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт;

6) визначення дати та місця проведення наступних зборів співвласників;

7) визначення переліку та розміру витрат на управління;

8) відключення будинку від мереж централізованого постачання комунальних та визначення системи подальшого забезпечення будинку комунальними послугами;

9) прийняття рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги.

Управління багатоквартирним будинком управителем

Ця форма передбачає управління будинком на підставі договору про надання послуг з визначеним управителем.

Договір про надання послуг з управління будинком повинен містити:

1) перелік послуг;

2) вимоги до якості послуг;

3) права і обов'язки сторін;

4) відповідальність сторін за порушення договору;

5) ціна послуг;

6) порядок оплати послуг;

7) порядок і умови внесення змін до договору;

8) строк дії договору, порядок і умови продовження дії та розірвання договору.

Якщо зборами співвласників прийнято рішення про укладення договору щодо надання послуг з управління будинком, такий договір підписується співвласниками або уповноваженими особами визначеними зборами співвласників. Цей договір підписується на умовах, затверджених збрами, та є обов'язковим для виконання всіма співвласниками.

Управитель протягом одного місяця після підписання з ним договору зобов'язаний надати або надіслати рекомендованим листом кожному співвласнику примірник такого договору, завірений підписом управителя.

Варто зазначити, що договір з управителем укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на наступний однорічний строк.

ОСББ

Ця форма передбачає, що співвласники для більш ефективного управління своїм будинком та прибудинковою територією створюють ОСББ - орган для прийняття колективних рішень.

Управління будинком може бути здійснено:

- через управителя, з яким ОСББ укладає договір, умови якого повинні відповідати типовому договору, затвердженому центральним органом виконавчої влади;

- через загальні збори співвласників багатоквартирного будинку, правління ОСББ та ревізійну комісію.

Вищим органом управління ОСББ є загальні збори співвласників, до виключної компетенції яких належить:

- затвердження статуту ОСББ, внесення змін до нього; обрання членів правління ОСББ; затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників;

- обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем, прийняття рішення про передачу функцій з управління спільним майном будинку повністю або частково асоціації та ін.

Для керівництва поточною діяльністю ОСББ обирається правління, яке має право приймати рішення з питань діяльності ОСББ, визначених статутом.

Правління є виконавчим органом ОСББ і підзвітне загальним зборам. Порядок його обрання та відкликання, склад та строки обрання встановлюється загальними зборами. Для здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю правління ОСББ на загальних зборах обирає з числа співвласників ревізійну комісію або приймає рішення про залучення аудитора. Порядок діяльності ревізійної комісії та її кількісний склад затверджуються загальними зборами.

Вибір оптимальної форми управління є запорукою ефективного прийняття рішень щодо належного утримання співвласниками майна у багатоквартирному будинку.

Cудові рішення про оскарження неправомірних донарахувань по комунальних послугах ви можете знайти в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Підписуйтеся на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Читайте також:

Що робити, коли надають неякісні житлово-комунальні послуги?

Що робити, якщо затопили сусіди?

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються по-новому

Чому електролічильник може нараховувати більше електрики, ніж ви споживаєте

Мешканці багатоквартирних будинків можуть не платити за неякісне прибирання

Оприлюднено реєстр управителів багатоквартирних будинків

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини