Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Робота у вихідні дні: порядок і розмір оплати

Реклама

Залучати працівників до роботи у вихідні та святкові дні можна письмовим наказом керівника, у якому зазначається вид компенсації за таку роботу. Про це нагадує офіційне видання ДФС.

У наказі мають бути також зазначені працівники, бригади, ділянки, відділи тощо, які працюватимуть у ці дні (крім випадків, коли робота у святковий день визначена графіком змінності). У працівника, який працював у свій вихідний день, є вибір: взяти відгул, або отримати оплату в подвійному розмірі (за згодою сторін).

Якщо працівник обрав відгул, то робота у вихідний день оплачується в одинарному розмірі, а день відгулу не оплачується.

Відповідно до листа Мінсоцполітики від 19.09.2012 р. № 321/13/133-12, у такому випадку відмітки в табелі робляться на підставі документів, оформлених належним чином. У разі надання дня відпочинку за роботу у вихідний день проставляється відмітка «Ін» (інший невідпрацьований час), а за роботу у вихідний день проставляються фактично відпрацьовані години, які оплачуються в одинарному розмірі.

Тобто якщо у вихідний день працівник відпрацював тільки чотири години та отримує інший день відпочинку - відгул, то в одинарному розмірі йому будуть оплачені тільки чотири години.

У наказі про залучення до роботи у вихідний день слід зазначати спосіб компенсації. Якщо працівнику надається відгул, у наказі бажано вказати, коли працівник відпочиватиме.

Зверніть увагу! Працівник не має права обрати день відгулу без згоди роботодавця, а невихід на роботу може бути розцінений як прогул.

Визначені КЗпП норми оплати за роботу у вихідні, святкові (неробочі) дні є мінімальними державними гарантіями. Роботодавець може самостійно встановлювати більш високий рівень оплати праці за роботу в такі дні.

Так, відповідно до ст. 107 КЗпП робота у святковий і неробочий день оплачується в подвійному розмірі. Оплата в зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

Подвійний розмір оплати за роботу у вихідні або святкові (неробочі) дні поширюється тільки на часові (денні) ставки або відрядні розцінки, до інших виплат (різних видів доплат, надбавок, премій тощо) він не застосовується.

У разі підсумованого обліку робочого часу робота у святкові та неробочі дні за графіком включається в норму робочого часу за обліковий період, установлену на підприємстві. Години роботи, що перевищують цю норму, вважаються надурочними й оплачуються в подвійному розмірі відповідно до ст. 106 КЗпП.

Нагадаємо, відповідно до ст. 71 КЗпП робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках:

  • для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

  • для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;

  • для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;

  • для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Зверніть увагу: навесні українців очікують чотири додаткових вихідних дні

Перевірити будь-яку компанію на благонадійність можна з допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Підписуйтеся на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини