Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріус не несе відповідальність, якщо йому надали підробні документи

Реклама

Нотаріус не несе відповідальності у разі, якщо особа, яка звернулася до нього за вчиненням нотаріальної дії подала неправдиву інформацію щодо будь-якого питання, пов`язаного із вчиненням нотаріальної дії.

Відповідне положення міститься у постанова КЦС ВС від 11 грудня 2019 року № 161/18823/14-ц.

З іншими судовими рішеннями Верховного Суду зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

Нотаріус подав скаргу на рішення місцевого та апеляційного суду з огляду на те, що вважав, що діяв правомірно, був впевнений, що документи, які йому надали сторони були дійсними та сумніву у їх справжності не було. Крім того, Судом встановлено осіб, які вчинили злочин, а тому з їхніми шахрайськими діями дії приватного нотаріуса не можна визнати незаконними.

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд дійшов висновку про скасування судових рішень та ухвалення нового, з огляду на таке.

Відповідно до ст. 5 ЦК акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом`якшує або скасовує цивільну відповідальність особи. Якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов`язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Згідно зі ст. 27 Закону "Про нотаріат" в редакції від 6 вересня 2012 року шкода, заподіяна особі внаслідок незаконних дій або недбалості приватного нотаріуса, відшкодовується в повному розмірі. Нотаріус не несе відповідальності у разі, якщо особа, яка звернулася до нього за вчиненням нотаріальної дії:

- подала неправдиву інформацію щодо будь-якого питання, пов`язаного із вчиненням нотаріальної дії;

- подала недійсні та/або підроблені документи;

- не заявила про відсутність чи наявність осіб, прав чи інтересів яких може стосуватися нотаріальна дія, за вчиненням якої звернулася особа.

Отже, нотаріус не несе відповідальності у разі, якщо особа, яка звернулася до нього за вчиненням нотаріальної дії, подала недійсні або підроблені документи.

Згідно з обвинувальним актом сторона справи своїми умисними діями, які виразились у підробленні іншого офіційного документа, який посвідчується приватним нотаріусом, і який надає права, з метою використання його іншою особою, вчинила злочин, передбачений частиною першою ст. 358 УК (у редакції УК від 05 квітня 2001 року).

Отже, суди встановили, що приватному нотаріусу для вчинення нотаріальної дії було надано підроблений документ.

Таким чином, оскільки Закон скасував цивільну відповідальність нотаріуса про відшкодування шкоди, заподіяної особі внаслідок незаконних дій або недбалості нотаріуса у разі, якщо особа, яка звернулася до нотаріуса за вчиненням нотаріальної дії, подала підроблені документи, то Верховний Суд дійшов висновку про скасування судових рішень та ухвалення нового.

Ви можете оперативно знаходити судові рішення, відслідковувати інформацію про контрагентів та отримувати всі необхідні інструменти для щоденної юридичної роботи за допомогою Професійного рішення для юридичних департаментів та компаній.

Також читайте:

Зареєстровану в житлі особу не можна виселити, якщо їй немає де жити;

Поділ квартири під час розлучення: чи може особа, яка проживає з дітьми, відсудити більшу частину;

ВС вказав умови, коли договір дарування частини квартири може бути визнаний недійсним.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини