Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як спадкоємцеві учасника КСП довести право на земельну частку

Реклама

Для того, щоб успадкувати земельну частку (пай) участника колективного сільськогосподарського підприємства (КСП) необхідно доказати, що він не тільки значився у державному акті на право колективної власності, а й мав відповідний сертифікат на земельну частку або докази, що за життя особи вирішувалося питання про надання їй такого права на землю.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 17 березня 2020 року у справі № 396/1683/18-ц.

Забезпечте себе надійною базою для підготовки до судових спорів та перевірок на підприємстві та створення договорів будь-якої складності та тематики, робіть детальний аналіз судової практики щодо необхідних питань і швидко реагуйте на типові юридичні ситуації та майте завжди під рукою повну правову картина дня, судові рішення з правовими позиціями ВС та алгоритми дій у різноманітних ситуаціях разом з АНТИКРИЗОВИМ ПАКЕТОМ від ЛІГА:ЗАКОН.

Обставини справи


Особа зазначає, що хоча й її брата викреслено з державного акту на право колективної власності на землю, але це здійснено вже після його смерті, а тому він має право на цю частку (паю) як спадкодавець.

РДА подавала до суду відзив на касаційну скаргу у якому зазначено, що на ім'я спадкодавця сертифікат на земельну частку (пай) у колективній власності на землю КСП не виготовлявся та не реєструвався. Доказів того, що підприємством вирішувалося питання надання брату позивача земельної частки (паю) матеріали справи не містять. Оскільки на момент смерті брата позивача у нього не виникло право на земельну частку (пай), то і позивач не може отримати того чого не мав спадкодавець.

Позиція Верховного Суду

ВС погодився з рішенням апеляційної інстанції, визначивши, що позивач не успадкував відповідну земельну частку.

Так, при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу, Указу Президента № 720/95.

Установивши, що у брата позивача відсутній сертифікат на право на земельну частку (пай) у колишньому КСП, а доказів належності особи на час смерті права на земельну частку пай у колективній власності на землю КСП позивачем не надано, суд апеляційної інстанції, скасовуючи рішення суду першої інстанції, дійшов правильного висновку про відсутність підстав для визнання за позивачем у порядку спадкування права власності на вказаний пай.

Брат позивача за життя не оскаржував питання про виділення йому земельної частки (паю) і видачу правовстановлюючих документів, які б підтверджували наявність у нього права на земельну частку (пай).

Ставте на моніторинг необхідні компанії в CONTR AGENT і оперативно дізнайтеся про зміну керівного складу контрагента, початок процедури банкрутства або заборгованість в особистому кабінеті або електронним листом. Усі дані оновлюються з більше 40 державних реєстрів і відкритих джерел. Поставити на моніторинг зараз.

Також читайте:

Відшкодування витрат на правничу допомогу: Велика Палата сформувала позицію

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини