Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За торгівлю в період карантину штрафують тільки суб'єктів господарювання

Реклама

За порушення, встановлені ч. 2. п. 3 Постановою Кабміну № 211, а саме за заборону торгівлі окремими видами товарів, можуть відповідати тільки суб`єкти господарювання.

Відповідне положення міститься у постанові Краматорського міського суду від 1 квітня 2020 року № 234/5552/20.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте повнофункціональний тестовий доступ за посиланням.

Обставини справи

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення громадянка торгувала непродовольчими товарами, а саме штучними квітами та іншим, чим порушила правила карантину, передбачені ч. 2 п. 3 постанови Кабміну від 11 березня 2020 року.

Позиція суду

Відповідальність за порушення ч. 2 п. 3 Постанови Кабміну № 211 покладається на спеціальних суб'єктів, а саме суб'єктів господарювання.

Ст. 55 Господарського кодексу визначено, що суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Суб'єктами господарювання є:

1) господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань громадянка не зареєстрована як підприємець.

Таким чином, матеріали справи не містять належних доказів того, що остання є суб'єктом господарювання, роботу якого заборонено відповідно до вищевказаних положень вищезазначеної Постанови, а отже у її діях відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КпАП.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Також читайте:

Поліцейські почали провокувати громадян на порушення правил карантину: рішення суду;

ТОП-5 судових рішень щодо правопорушень у громадських місцях.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини