Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити платникам ПДВ, які здійснили постачання товарів за старими правилами

Реклама

Податківці, отримавши багато запитань від платників податків щодо звільнення від оподаткування операцій з постачання товарних позицій, включених до Переліку № 224 постановою Кабміну № 271, надали відповіді на них у Інформаційному листі № 10.

Чи необхідно платникам податку, які здійснювали постачання товарів, включених до Переліку № 224, коригувати податкові зобов'язання з ПДВ, нараховані в період з 17 березня до 1 квітня 2020 року (включно)?

Так, платникам податку, які здійснювали постачання товарів, що включені до Переліку № 224, з нарахуванням ПДВ, слід забезпечити проведення коригування податкових зобов'язань з ПДВ щодо операцій, які були здійснені (відбулася «перша подія») з дати запровадження пільги з оподаткування (з 17 березня 2020 року) до дати набрання чинності Законом № 540-ІХ (до 2 квітня 2020 року).

При цьому платники податку мають провести перерахунки, згідно з якими сума ПДВ, що була сплачена (нарахована) у складі вартості придбаних товарів та відображена в податкових накладних, складених щодо операцій з такими товарами, які відбулися в період з 17 березня 2020 року до 1 квітня 2020 року (включно), має бути або повернута покупцям, або зарахована в рахунок оплати вартості наступних поставок.

При проведенні такого коригування:

- платник податку - постачальник повинен скласти розрахунок коригування до податкової накладної, яка була складена з нарахуванням ПДВ, в якому вказати з знаком «мінус» показники щодо поставлених товарів з Переліку № 224. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в Єдиному реєстр податкових накладних (далі - ЄРПН) отримувачем (покупцем) товарів;

- платник податку - постачальник повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на операцію з постачання товарів з Переліку № 224, яка звільняється від оподаткування, без нарахування ПДВ.

У випадку, якщо постачання товарів, що включені до Переліку № 224, здійснювалось з нарахуванням ПДВ кінцевому споживачу (неплатнику ПДВ), у зв'язку з чим повернення сплаченого податку покупцям неможливе, коригування нарахованих сум податкових зобов'язань безпосереднім продавцем не здійснюється. Відповідна сума ПДВ, одержаного від кінцевих споживачів - неплатників податку у склад ціни товарів, враховується таким продавцем при визначенні податкових зобов'язань з ПДВ за відповідний звітний період у загальному порядку.

Важливо!

З урахуванням положень Закону № 533-ІХ , протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року не застосовуються санкції за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН.

Ефективна робота на карантині - це реальність! Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексну екосистему інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360, яка надає весь необхідний інструментарій для підприємця, юриста, бухгалтера та фахівців інших спеціальностей. Отримайте тест і переконайтеся, що віддалена робота не стане на заваді продуктивної роботи.

Також читайте:

Чи змінилися строки для подання скарг до податкової;

Податківці роз'яснили особливості сплати плати за землю на період карантину;

Від ПДВ звільняються навіть ті ліки, які ввезені до 17 березня;

Бізнес отримає податкові преференції за допомогу іншим під час карантину.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини